In oktober 2017 werden onze activiteiten in Oeganda bemoeilijkt toen de overheid het ActionAid-kantoor binnenviel. Laptops werden in beslag genomen en de bankrekening werd bevroren. Niet lang daarvoor had ActionAid Oeganda kritiek geuit op een aanstaande grondwetswijziging die president Museveni, die al 31 jaar aan de macht is, in staat zou stellen om te gaan voor een nieuwe termijn.
De inval stond niet op zichzelf: ook lokale partnerorganisaties werden tegengewerkt. Na protesten van supporters, partners, donoren én ActionAid-kantoren wereldwijd, stelde de rechtbank ActionAid in het gelijk en konden zij hun werk voortzetten. Toch blijven dergelijke overheidsacties zeer zorgwekkend.
Vrije media zijn nodig om overheden te controleren. Zonder goede media kunnen autoriteiten hun gang gaan en komen onjuistheden niet aan het licht. Media is dus onlosmakelijk verbonden met democratie. Bovendien kunnen mensen die goed geïnformeerd zijn beter beoordelen of hun democratie werkt, krijgen ze beter inzicht in politiek en kunnen zij invloed op het beleid uitoefenen.
In sommige landen gaan overheden nog een stapje verder. Niet alleen worden mediabedrijven aan banden gelegd, maar ook mensen en organisaties de mond gesnoerd. Zo kan het in Turkije of Rusland levensgevaarlijk zijn om te demonstreren. Onderzoek van CIVICUS toont aan dat 3 op de 7 mensen in een land leeft waar hun vrijheden ernstig worden beperkt. Wereldwijd gaat dat om 3 miljard mensen.
steunt ActionAid een radioprogramma met verkiezingsinformatie voor jongeren. Zo wordt aandacht gevraagd voor vreedzame verkiezingen.
vraagt ActionAid's partnerorganisatie Women Speak aandacht voor vrouwenrechten via radiotalkshows. Inmiddels hebben de vrouwen al 3,5 miljoen luisteraars bereikt: 80 procent van de bevolking in Liberia.
voert partnerorganisatie MACUA actie tegen kolenmijnen die de bodem, het water en de lucht ernstig vervuilen. Dit doen ze onder meer door demonstraties en podcasts.
Pagina aangepast op 11 december 2018