Deze klokkenluiders hebben zichzelf in gevaar gebracht door een groot belastingschandaal in Luxemburg aan het licht te brengen. Het probleem is zo groot dat ook de Europese Unie gemaakte belastingafspraken tussen lidstaten en multinationals onderzoekt om te kijken of ze aan staatssteunregels voldoen.
Op basis van grondig onderzoek is de Europese Commissie al tot de conclusie gekomen dat Nederland, Ierland en Luxemburg multinationals hebben bevoordeeld door ze kunstmatig weinig belasting te laten betalen in vergelijking met hun concurrenten.
Starbucks moest van de Europese commissie 25,7 miljoen euro terug betalen aan de Nederlandse staat, Apple een recordbedrag van 13 miljard euro aan de Ierland en Fiat tussen de 20-30 miljoen euro aan Luxemburg.
Ondanks dat Nederland het geld dat het misloopt door dit soort afspraken goed zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te investeren in de zorg, is de Nederlandse overheid in beroep gegaan. De Nederlandse overheid heeft veel belastingafspraken gemaakt met multinationals en ze kiest ervoor om het gunstige fiscale vestigingsklimaat voor bedrijven te verdedigen, ook al gaat dat ten koste van burgers in Nederland en Europa. Dit soort constructies kost burgers in Europa miljarden euro per jaar.
Het Luxleaks schandaal heeft tot grote publieke verontwaardiging geleid, het imago van Luxemburg ernstig beschadigd en geleid tot een grotere politieke bereidheid van de Europese Unie om belastingontwijking aan te pakken. De Europese Commissie pakt door en onderzoekt nog meer belastingafspraken tussen Europese lidstaten en multinationals.
“De klokkenluiders verdienen lof en bescherming in plaats van vervolging voor het openbaren van geheime belastingafspraken; informatie die in de eerste plaats openbaar had moeten zijn”, aldus Gijs Verbraak beleidsadviseur bij ActionAid.
Zolang belastingafspraken geheim blijven en multinationals hun belastingafdracht per land niet hoeven te openbaren, blijft belastingontwijking bestaan en moeten burgers meer belasting ophoesten.