van de kinderen gaat niet naar de middelbare school
loopt de Nigeriaanse overheid jaarlijks mis door belastingontwijking
van de mensen leven in extreme armoede
De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nigeria is nog steeds groot. Vrouwen in Nigeria verdienen gemiddeld 25 procent minder dan mannen. Verder dragen veel vrouwen dubbele lasten, door zowel de zorg voor kinderen en het huishouden als het verdienen van een inkomen. Dit leidt tot aanhoudende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarnaast maken vrouwen in Nigeria vaak geen aanspraak op land, waardoor landroof nog steeds aan de orde van de dag is.
Onderwijs, infrastructuur en zorg staan in Nigeria op een bijzonder laag peil, vanwege een gebrek aan overheidsinkomsten. Ruim 8,5 miljoen kinderen kunnen niet naar school. Van elke honderd Nigeriaanse kinderen halen er tien hun vijfde verjaardag niet. Overheidsinkomsten zouden veel hoger zijn als de Nigeriaanse regering stopt met het onnodig weggeven van excessieve belastingvoordelen aan buitenlandse bedrijven. Nigeria loopt jaarlijks ongeveer 15 miljard dollar mis door belastingontwijking door voornamelijk olie- en energiemaatschappijen. Geld dat geïnvesteerd had kunnen worden in de gezondheidszorg of in onderwijs.
“Tax Justice is de beste campagne waar ik me tot nu toe voor heb ingezet,” vertelt de 25-jarige Isabella trots. Ze is activiste bij ActionAid’s jeugdnetwerk in Nigeria en leert mensen uit haar omgeving hoe het overheidsgeld eigenlijk gebruikt zou moeten worden. “Als activiste ga ik naar de marktpleinen en andere drukke plekken in de stad, en vertel ik mensen dat hun belastinggeld aan veilige wegen, schoon drinkwater, elektriciteitsvoorzieningen en goed onderwijs besteed moet worden. Ook probeer ik mensen uit te leggen welke rechten ze hebben en hoe ze de overheid aan kunnen spreken.”
Isabella vindt dat de overheid nog veel moet veranderen als ze echt verder willen ontwikkelen, maar vindt ook dat de Nigeriaanse bevolking meer verantwoordelijkheid moet nemen. “De elite in Nigeria draagt helemaal niks bij,” zegt ze. “Het zijn altijd de allerarmsten die voor de kosten op moeten draaien, terwijl ze er helemaal niks voor terugkrijgen. Ik leg uit dat het afstaan van belasting voordelen heeft, maar vertel vooral dat ze meer voor hun rechten op moeten komen zodat ze die voordelen daadwerkelijk krijgen.”
Grace (48) groeide op in een dorp op het platteland van Nigeria, waar 90% van de vrouwen cassave verbouwt. Alleen mannen in het dorp hebben het recht om land te bezitten, terwijl het de vrouwen zijn die het land verbouwen. Mannen hebben de controle over de landbouwopbrengsten en verdienen daarmee het inkomen. “Mijn man gaf mij niet de kans om zelf een inkomen te verdienen. Ik heb me altijd neergelegd bij de situatie, omdat ik niet wist hoe ik hier mee om kon gaan”, vertelt Grace.
Het leven van Grace veranderde toen ze zich aansloot bij een REFLECT-circle van ActionAid. “Ik leerde bij de REFLECT-circle dat het erg belangrijk is dat vrouwen een eigen inkomen verdienen en hoe ik mijn landrechten kan claimen. Daarnaast heb ik samen met andere vrouwen een bedrijf opgestart. Met het inkomen uit het bedrijf ben ik financieel onafhankelijk, kan ik het gezin ondersteunen en daarnaast sparen”, vertelt Grace enthousiast.
namen deel aan ‘Women2Kilimanjaro’: een massa-mobilisatie van boerinnen die vanuit 20 landen, waaronder uit Nigeria, afreisden naar lokale chiefs, regeringsleiders en zelfs de Verenigde Naties om hun landrechten te claimen.
Het rapport Leaking Revenue, dat in 2016 door ActionAid en SOMO werd gepubliceerd, legt een belastingdeal met drie grote oliemaatschappijen bloot. Nigeria verloor door de belastingdeal een schokkende 3.3 miljard dollar. Dit rapport kreeg politieke aandacht in Nederland en stimuleerde debat in Nigeria. Als gevolg hiervan besloot de Nigeriaanse regering belastingontwijking voor de betrokken bedrijven moeilijker te maken.
uit 13 landen, waaronder Nigeria, bundelden met steun van ActionAid hun krachten in het IANRA-netwerk: de enige Afrikaanse alliantie die opkomt voor de rechten van mensen in mijnbouwgebieden.
ActionAid is sinds 2000 actief in Nigeria. De projecten worden gecoördineerd door het lokale kantoor en uitgevoerd door onze lokale partners. Zo maken we gebruik van de lokale kennis en ervaring, en kunnen bouwen op de sterke relatie die onze partners reeds met de gemeenschappen hebben opgebouwd.
Pagina aangepast op 30 april 2019