Home - Landen - Rwanda

“Ik weet nu wat mijn rechten zijn en hoe ik die kan verdedigen.”

- Beatrice Nyirahitimana uit Rwanda
Beatrice werd wees door de genocide in Rwanda. Ze leefde als slaaf van haar oom totdat ze zwanger werd, en werd verstoten. Dankzij aansluiting bij ActionAid's vrouwencoöperatie krijgt ze steun en kan ze zichzelf en haar dochtertje Queen (1,5) onderhouden. © Crystaline Randazzo/ActionAid

Rwanda

Tijdens de genocide in 1994 werden naar schatting één miljoen mensen in Rwanda gedood – een vijfde van de bevolking van het land. Mensen moesten toekijken hoe vrienden en familie werden vermoord. Verkrachting, geweld en andere onmenselijkheden staan meer dan 20 jaar later nog altijd diep in het nationale geheugen gegrift.
  • 63%

    van de mensen leeft onder de armoedegrens

  • 3x

    zoveel onbetaald werk nemen vrouwen op zich als mannen

  • 85%

    van de mensen leeft van de landbouw

Na succesvolle periode van verzoening en terechtstelling via het Rwandatribunaal is er enorme vooruitgang geboekt, en werkt de bevolking samen aan wederopbouw van het land. Er is nu sprake van een sterke economische groei, maar helaas leeft nog altijd ongeveer 63% van de mensen in Rwanda onder de armoedegrens.

Vooral vrouwen en meisjes leven in armoede omdat zij drie keer zo veel onbetaald werk (zoals het huishouden en zorg voor kinderen) op zich nemen als mannen. Deze zware zorgtaken gaan ten koste van onderwijs, betaald werk en deelname aan een (dorps)bijeenkomst waarin belangrijke besluiten worden genomen. Terwijl juist die drie dingen zo belangrijk zijn om armoede te verslaan.

Dit is Esperance Nyirahabiyambere (36), weduwe en moeder van drie kinderen. Esperance maakte als tiener in 1994 de afschuwelijke genocide in Rwanda mee. Nu, meer dan twintig jaar later, speelt ze een onmisbare rol in haar gemeenschap door de vrouwengroep Tuzamure Agaseke op te richten. De 55 leden van de groep wisten met maismachines, landbouwtechnieken en een ondernemerstraining van ActionAid een succesvol boerenbedrijf op te zetten waardoor ze hun gezinnen kunnen onderhouden.

De vrouwengroep bestaat uit vrouwen van wie de mannen overleden zijn tijdens of na de genocide, en vrouwen die alleen wonen omdat hun man in de gevangenis zit voor misdrijven tijdens de genocide.

“Ik wilde deze speciale groep vrouwen samenbrengen omdat we dezelfde problemen hebben,” zegt Esperance. “Als alleenstaande vrouwen is het moeilijker om onze gezinnen te onderhouden. Door de vrouwengroepen kunnen we ervaringen en kennis delen met mensen in vergelijkbare situaties. Ook is het een sociaal vangnet. We bespreken veel, van kinderen tot voedselproductie.”

Esperance richtte, met behulp van ActionAid, een vrouwengroep in Rwanda op. Voor veel vrouwen fungeert deze groep als een sociaal vangnet. ©ActionAid

Dit doet ActionAid

  • Vrouwenrechten
    ActionAid versterkt de positie van (plattelands)vrouwen door ze te verenigen in coöperaties. We geven trainingen op het gebied van ondernemersvaardigheden en leiderschap om zo hun economische zelfstandigheid te bevorderen. Daarnaast geven we voorlichting aan zowel mannen als vrouwen zodat zij gestimuleerd worden onbetaalde zorgtaken te verdelen. Met behulp van vrouwencoöperaties richt ActionAid tenslotte Early Childhood Development Centers op, waar kinderen gezonde voeding en scholing krijgen. Lees meer over ons werk voor vrouwenrechten >>

  • Duurzame aarde
    In Rwanda werken veel mensen, met name vrouwen, op het land. Om de voedselzekerheid te verhogen, en hen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, geeft ActionAid duurzame landbouwtrainingen. Zo kunnen ze in hun eigen levensonderhoud voorzien en ook op de langere termijn hun productiviteit verhogen. Ook helpen we coöperaties van boeren om te lobbyen voor meer overheidssteun voor (kleinschalige) landbouw. Lees meer over ons werk voor een duurzame aarde >>

Een greep uit onze resultaten in Rwanda

  • 12.312 mensen

    hebben meer voedselzekerheid gekregen. Dit is bereikt door de inzet van duurzame landbouwmethoden als composteren, groenbemesting en het gebruik van inheemse zaden en biologische pesticiden. Het succes werd mede mogelijk gemaakt door verbeterde toegang tot hoogwaardige zaden en een vermindering van huishoudelijk werk.

  • 10 leenstelsels

    voor zaden van verschillende voedselgewassen werden opgericht waardoor vrouwen niet langer afhankelijk zijn van de markt, waar zaden duur en vaak niet op het juiste moment beschikbaar zijn.

  • 300 ouders

    zijn getraind om betrokken te zijn bij het Early Childhood Development Center in Gitesi. Ook werden zeven docenten opgeleid. Met een eigen waterbassin, groentetuin, kippen en koeien is het centrum bovendien zelfvoorzienend.

  • 6 miljard

    Rwandese Frank kwam via onderzoek en campagnes vrij aan belastinginkomsten, waarmee publieke voorzieningen kunnen worden bekostigd. Dit omdat ActionAid en lokale activisten de overheid ervan overtuigde om minder belastingkorting te geven aan bedrijven.

Enthousiast over ons werk?

Sluit je aan

Lokale partners

ActionAid werkt sinds 1996 in Rwanda - destijds om mensen te helpen die door de genocide ontheemd waren geraakt. We werken hier samen met lokale partners zoals vakbonden en maatschappelijke organisaties. Op deze manier maken we gebruik van de lokale kennis en ervaring, en kunnen we voortbouwen op de sterke relaties die onze partners met gemeenschappen hebben opgebouwd.

Pagina aangepast op 13 maart 2019