Wereldwijd zien we belangrijke waarden zoals solidariteit, persvrijheid, tolerantie en gelijkheid steeds meer in de knel komen. De vrijheid van meningsuiting staat onder druk, journalisten worden opgepakt en maatschappelijke organisaties worden tegengewerkt als zij kritiek op de overheid hebben. Verder is er in Amerika, onder aanvoering van president Trump, een golf van besluiten genomen die uitsluiting van mensen op basis van afkomst en geloof mogelijk maakt.
Maar we maken ons ook zorgen om de groeiende ongelijkheid: slechts enkele individuen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Door bijvoorbeeld belastingregels te omzeilen weten grote multinationals winst uit ontwikkelingslanden te sluizen. Geld dat juist zij zo hard nodig hebben voor publieke voorzieningen, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Ook de inperking van vrouwenrechten is een zorgwekkende ontwikkeling. Vrouwen wordt de toegang tot anticonceptie ontzegd en nog altijd komen 1 op de 3 vrouwen in aanraking met intimidatie of geweld.
Gelukkig zijn er dappere mensen die zich onvermoeibaar inzetten voor hun gemeenschap, die geloven dat het anders kan en die onder zware omstandigheden toch veel bereiken.
Shazada Begum is voorzitter van een boerencoöperatie in Bangladesh. Als dochter van een boerenfamilie werkte ze al op jonge leeftijd op het land. Ze zag hoe vrouwen werden achtergesteld en vaak geen aanspraak konden maken op land, een lening of klimaatbestendige gewassen. Shazada nam deel aan een REFLECT-circle van ActionAid, volgde een landbouwtraining en werd vervolgens voorzitter van de groep. Door haar enorme inzet konden vele andere vrouwen in haar gemeenschap landbouwtrainingen volgen en legde de overheid wegen en irrigatiekanalen aan. Shazada: “Naar één persoon wordt niet geluisterd, maar samen staan we sterk.”
Onlangs won Shazada een prestigieuze award in Bangladesh voor haar werk op het gebied van landbouw.
In Brazilië ontwikkelden we een app voor smartphones waarop vrouwen onveilige plekken kunnen markeren, zodat autoriteiten weten waar verbetering nodig is.
In Zimbabwe zetten we met de Zimbabwe Women Lawyer Association een telefoonlijn op waar vrouwen in Harare geweld kunnen melden en juridische hulp kunnen inschakelen.
In Liberia lanceerde onze lokale partnerorganisatie Women Speak een talkshow over de rechten voor vrouwen. De show is zo populair geworden dat de zendtijd inmiddels gratis wordt aangeboden.
in een sloppenwijk in São Paulo, Brazilië kregen 100.000 mensen gratis straatverlichting om de veiligheid te vergroten. Een enorme overwinning voor de bewoners die hier met steun van ActionAid actie voor voerden.
Pagina aangepast op 2 mei 2019