Somaliland heeft het hoogste percentage meisjesbesnijdenis van de wereld: 98 procent van de meisjes is besneden. 85 procent van de meisjes heeft de ernstigste vorm van besnijdenis ondergaan, waarbij ook de clitoris is weggehaald en de schaamlippen zijn dichtgenaaid. Dit is ontzettend traumatiserend voor de meisjes.
ActionAid werkt al geruime tijd in lokale gemeenschappen. Het blijkt dat vrouwen, meer dan mannen, het ritueel in stand willen houden. Sinds 2013 runnen we een belangrijk project in Somaliland. Iedereen in de gemeenschap wordt erbij betrokken, ook mannen en jongens, om zo een einde te maken aan meisjesbesnijdenis. Dit zijn de verhalen van Mohamed, Hana, Khallid en Hamda.
“Meisjesbesnijdenis is een enorm probleem. Het heeft niet alleen impact op meisjes, maar ook op hun (klein)kinderen omdat het van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is erg moeilijk om de vorige generatie te overtuigen van de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis, omdat de meisjesbesnijdenis zo diep in onze cultuur geworteld is. Maar ook al is meisjesbesnijdenis een cultureel ritueel, dat rechtvaardigt niet de verwoestende impact die het heeft op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen.”
“Ik denk dat het belangrijk is om jongens te betrekken bij de workshops, zodat zij kunnen voorkomen dat hun dochters later worden besneden.”
“Sinds ik campagne voer, krijg ik twee soorten reacties. Als ik in het openbaar een discussie begin met jonge mensen die een opleiding hebben gehad, reageren ze positief: ze zijn geïnteresseerd en stellen vragen. Maar er zijn ook mensen die niet op de hoogte zijn van de gevaren en niets willen weten. Ik vind het belangrijk dat iedereen geïnformeerd is. Daarom doe ik dit werk.”
“Voordat ik deelnam aan een training van ActionAid wist ik niks van meisjesbesnijdenis en de complicaties, omdat men daar normaal gesproken niet over spreekt. “Ik denk dat voorlichting echt kan helpen in onze strijd om dit te stoppen.”
“Ik heb persoonlijk geen nare gevolgen ondervonden van de besnijdenis, maar veel van mijn vriendinnen wel. Als ze ongesteld zijn, worden de meesten zo ziek dat ze in bed moeten blijven. Ze krijgen hoge koorts en moet soms zelfs overgeven. Ik voer campagne tegen meisjesbesnijdenis omdat iemand op de universiteit mij daarover vertelde. Om het ritueel te kunnen stoppen moeten we iedereen voorlichten, inclusief de jongens en mannen.”
Sinds de start van dit project in 2013 heeft ActionAid al meer dan 31.000 mensen voorgelicht, die op hun beurt nu weer anderen vertellen over de gevaren van meisjesbesnijdenis. Wil je deze jongeren helpen?