De aanhoudende burgeroorlog in Soedan, die al sinds 2013 woedt, leidt tot wijdverbreide mensenrechtenschendingen en een constante humanitaire crisis. In de Democratische Republiek Congo (DRC) heerst al decennialang een gewelddadig conflict, gekenmerkt door gewapende groepen die strijden om controle over mineralen en andere hulpbronnen. Burundi kampt sinds de politieke crisis van 2015 met instabiliteit en geweld. In Somaliland blijft de situatie onzeker door aanhoudende conflicten en politieke instabiliteit, waardoor terugkeer voor vluchtelingen vaak te gevaarlijk is.
Al deze conflicten leiden tot miljoenen vluchtelingen. De meeste van deze vluchtelingen komen in Oeganda terecht, nu één van de grootste opvanglanden ter wereld, met meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen en 50.000 asielzoekers. Vrouwen en kinderen vormen 80% van de kampbevolking in Oeganda. Bijna de helft van deze mensen leeft in armoede. Vaak verblijven ze jarenlang in vluchtelingenkampen en is terugkeer naar hun thuisland, hoe erg ze het ook missen, geen optie.
Gebrek aan werkgelegenheid, hoge voedselprijzen en armoede leiden tot een toename van gedwongen huwelijken en huiselijk geweld. Meisjes worden vaak van school gehouden, wat hun toekomstperspectieven drastisch vermindert. Deze gevluchte vrouwen verdienen een kans op een echt vrij leven.
Daarom ondersteunt ActionAid vrouwen in Oegandese vluchtelingenkampen door onderwijs te financieren en trainingen te geven in vrouwenrechten, ondernemerschap en financieel beheer. Daarnaast heeft ActionAid een jongeren- en vrouwencentrum en een agro-ecologisch centrum opgezet, waar vrouwen trainingen kunnen volgen. Deze initiatieven zijn cruciaal om de vrouwen en andere vluchtelingen te helpen een beter leven op te bouwen.