Home - Doe mee - Campagnes - Feminists Unite
 
Vervuiling, landroof, uitbuiting en ander grensoverschrijdend gedrag— multinationals komen er vaak mee weg zonder gevolgen. Deze rechtenschendingen raken iedereen. Voor vrouwen is het nog een groter probleem. Want als kinderen ziek worden door vervuild water, kan de vrouw niet werken. Ook zijn zij kwetsbaarder voor landroof omdat ze vaak geen land mogen bezitten, terwijl ze wereldwijd 80% van het voedsel produceren. En zo zijn er nog veel meer problemen waar alleen vrouwen tegenaan lopen. Ze vechten elke dag tegen dit onrecht, maar hebben niet de middelen om gerechtigheid te eisen.

Nu is er een VN-verdrag in de maak dat al dit grensoverschrijdend gedrag in één keer aanpakt en slachtoffers in staat stelt om gerechtigheid te eisen. Dat kan óók een groot verschil maken voor vrouwenrechten. ActionAid roept daarom Europa op om te stoppen met tegenstribbelen (lees hier waarom ze dat doen) en zich in te zetten voor de totstandkoming van dit verdrag. Met een simpele klik kun je veel betekenen voor miljoenen vrouwen wereldwijd. Spreek je uit voor een feministisch bindend VN-verdrag Bedrijfsleven en Mensenrechten!

We hebben inmiddels de bijna 2000 handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamerleden (zie hier). We zijn nu bezig aan onze volgende actie om de druk op te voeren voor een grensoverschrijdend verdrag. Sluit je aan en blijf op de hoogte van hoe jij kan meehelpen!

0 mensen gaven al een klap!

Sluit je aan!

& maak het verschil voor vrouwenrechten

  • We sturen je onze nieuwsbrief over deze campagne en andere acties van ActionAid. Vul je ook je telefoonnummer in? Dan bellen we je graag om je te vertellen over lopende campagnes en manieren om ons werk te steunen. Lees meer in ons privacybeleid.

Teller titel

teller ondertitel

  • 1912

    teller onderschrift

Zíj maakt jouw H&M-kleding

Savan uit Cambodja werkt in de kledingindustrie. De fabriek waar ze al sinds 1998 werkt produceert voornamelijk kleding voor de H&M. Ze geeft aan dat de werkomstandigheden er zwaar zijn. “Ik heb vanaf het begin te maken gehad met geweld op de werkvloer,” zegt ze. “Er werd op mij gescholden, ik kreeg weinig betaald en moest veel onbetaalde overuren werken. Het was echt een pijnlijke periode.”

CENTRAL, een partnerorganisatie van ActionAid, gaf in haar omgeving trainingen over rechten op de werkvloer en arbeidswetten in Cambodja. Na het volgen van zo’n training werd Savan actief lid van een lokale vakbond en werd ze zelfs benoemd tot voorzitter.

Haar werkgever was hier niet van gediend en ontsloeg haar in mei 2016 toen duidelijk werd dat ze actief was voor de vakbond. Savan accepteerde dat niet. Gesteund door CENTRAL en ActionAid stapte ze naar de Bemiddeling en Arbitrage Raad. Het oordeel van de raad was duidelijk, de fabriek moest Savan weer aannemen en het gemiste loon terugbetalen. Ondanks dit oordeel weigerde de werkgever haar weer aan te nemen en boden ze Savan alleen geld aan.

Hier ging Savan niet mee akkoord. Samen met CENTRAL besloot ze stappen te nemen op internationaal niveau door H&M te benaderen. Na een lange campagne gaf H&M toe en moest de fabriek Savan weer aannemen. Op 25 oktober 2016 kon ze eindelijk weer terugkeren naar haar werk met een tweejarig contract. Ook ontving ze 1000 dollar aan gemist loon.

"Ik heb vanaf het begin te maken gehad met geweld op de werkvloer.” © ActionAid

Meer weten?

Lees meer over het hoe & waarom van deze campagne.

“De weinige banen gingen naar lokale mannen”

Margaret woont al sinds haar geboorte in Kankoyo, een wijk nabij de grote stad Mufulira in Zambia. Ze woont op 100 meter van de Mopani kopermijn. Deze kopermijn is deel van een grote multinational. Het is verre van makkelijk om een kopermijn als buur te hebben. Margaret: “De weinige banen die de mijn opleverde gingen naar lokale mannen. Vrouwen worden niet betrokken bij de besluitvorming en komen niet in aanmerking voor compensatie of hervestiging. Dat terwijl de mijn vele uitdagingen voortbrengt: geluidsoverlast door de mijnbouwactiviteiten en explosies, luchtvervuiling en gezondheidsproblemen door zwaveldioxide uitstoot, en het vernietigen van onze leefomgeving en infrastructuur.  We hebben het gevoel dat de problemen veroorzaakt door de mijn nooit zullen stoppen. Als gemeenschap willen we verhuizen, maar dit kan alleen als de overheid ons helpt…”

© Kadir van Lohuizen / NOOR voor ActionAid

Deel de campagne met vrienden en familie

Klik hier voor de toolkit >>