Home - Doe mee - Campagnes - Veilige steden

Veilige steden voor vrouwen

In veel landen in de wereld kunnen vrouwen zich niet vrij en veilig door de stad bewegen om bijvoorbeeld naar werk of naar de universiteit te gaan. Het openbaar vervoer is onveilig, er is geen straatverlichting en seksuele intimidatie en geweld is aan de orde van de dag. ActionAid voert in ruim 20 landen de campagne ‘Veilige steden voor vrouwen’ om een vuist te maken tegen intimidatie en seksueel geweld.
Doe mee en schrijf je in als campaigner. Als campaigner ontvang je nieuws over onze campagnes, de laatste rapporten, uitnodigingen voor events en doe je mee met online acties.

Schrijf je in als campaigner

En kom samen met ons in actie

  • We sturen je max. 2 keer per maand een berichtje. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid.
© ActionAid

1 op de 3 vrouwen

Voor veel vrouwen over de hele wereld is (de dreiging van) seksuele intimidatie, aanranding en geweld een dagelijkse realiteit. Dat geldt in toenemende mate voor vrouwen in de stad. Steden hebben een enorme aantrekkingskracht. Ze bieden werkgelegenheid, voorzieningen en kans op een betere toekomst. De groei van metropolen in ontwikkelingslanden is enorm. Maar met die groei neemt ook de ongelijkheid en onveiligheid toe. Vooral voor vrouwen en meisjes.

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken gehad met intimidatie en geweld.

Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

Cookie-instellingen beheren

Iedereen heeft het recht om te leven in een veilige omgeving

Lees meer

Een greep uit de successen

  • Mobiele app voor veiligheid

    In Brazilië ontwikkelden we een app voor smartphones waarop vrouwen onveilige plekken kunnen markeren, zodat autoriteiten weten waar verbetering nodig is.

  • Hulplijn tegen geweld

    In Zimbabwe zetten we met de Zimbabwe Women Lawyer Association een telefoonlijn op waar vrouwen in Harare geweld kunnen melden en juridische hulp kunnen inschakelen.

  • Radioshow in Liberia

    In Liberia lanceerde onze lokale partnerorganisatie Women Speak een talkshow over de rechten voor vrouwen. De show is zo populair geworden dat de zendtijd inmiddels gratis wordt aangeboden.

  • 100.000 bewoners

    in een sloppenwijk in São Paulo, Brazilië kregen 100.000 mensen gratis straatverlichting om de veiligheid te vergroten. Een enorme overwinning voor de bewoners die hier met steun van ActionAid actie voor voerden.

Van slachtoffer tot voorvechter

Wangu Kanja is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation, een partnerorganisatie van ActionAid in Nairobi. In 2002 maakte ze een traumatische ervaring mee: haar auto werd gestolen, terwijl zij met een pistool op haar hoofd werd verkracht. Toen ze aangifte deed bij de politie, werd alleen de gestolen auto gerapporteerd en niet haar verkrachting.

Wangu kwam in een diepe depressie terecht door het stigma en het opgedrongen schuldgevoel. Maar na twee jaar herpakte ze zich. “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer van verkrachting worden en hun rechten niet kennen. Mijn stichting helpt hen door middel van therapie, voorlichting over hun rechten en ondernemerstrainingen. Zo maken we ze weer sterk, positief en onafhankelijk na een traumatische ervaring.”

Wangu zette haar traumatische ervaring om in iets positiefs. © Georgina Goodwin/ActionAid