In de directiekamers van Shell, Vattenfall en Esso werden het afgelopen jaar flinke winsten geboekt. Van verwoestende overstromingen of extreme droogte hebben deze bedrijven, wiens producten substantieel bijdragen aan de klimaatcrisis, geen last. De gevolgen voor vrouwen in het mondiale Zuiden daarentegen zijn zeer ingrijpend.
In de Hoorn van Afrika zijn meerdere regenseizoenen gemist, waardoor alle oogsten mislukt zijn en ruim 20 miljoen mensen ernstig voedseltekort hebben. In Pakistan en Bangladesh raken hele gemeenschappen huis en haard kwijt door hevige overstromingen. Geweld tegen vrouwen neemt als gevolg van klimaatrampen toe, bovenop de al kwetsbare positie die zij vaak hebben door bestaande ongelijkheid. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Jane, hieronder.
Jane uit Makueni County in Kenia is moeder van negen kinderen.“Ik heb nog nooit in mijn leven zulke droogte meegemaakt,” vertelt ze ActionAid. “Voedselprijzen zijn steeds hoger aan het worden, waardoor mijn familie nog maar één maaltijd per dag kan eten.”
Naast aanhoudende honger heeft Jane ook te maken met geweld. Ze legt uit dat zij en andere moeders soms geslagen worden door hun werkeloze mannen als ze proberen te praten over het voedseltekort. Die mannen komen door de aanhoudende klimaatcrisis bovendien moeilijk aan het werk.
Gelukkig zitten drie van haar kinderen op een school waar ActionAid maaltijden aanbiedt. “De pap die de school uitdeelt, betekent dat mijn jonge kinderen nu twee keer per dag kunnen eten,” zegt zij.
Jammer genoeg is Jane lang niet de enige voor wie de problemen zich opstapelen. Een schoolmaaltijd kan alle verschil maken voor een gezin dat steeds meer kwijtraakt. Structurele steun vanuit het mondiale Noorden kan echter nog veel meer verschil maken.
Naast Kenia is ook Somaliland hard getroffen door extreme droogte. De voorheen vruchtbare landbouwgrond is steeds minder bruikbaar. Dat leidt niet alleen tot voedseltekorten, maar ook tot werkloosheid. Er is grote behoefte aan schoon drinkwater en water om de landbouwproductie weer op te krikken.
De droogte daar, de natte winters hier… Het is duidelijk dat het klimaat radicaal aan het veranderen is en wetenschappers zijn het erover eens waardoor dat komt: vervuiling veroorzaakt door mensen. Hoewel iedereen een bepaalde carbon footprint heeft, is die van sommigen hoger dan die van anderen. Zo zorgt de rijkste 1% van de wereld voor 2 keer zoveel uitstoot als de armste 50%. Een behoorlijk verschil.
Samen strijden wij zij aan zij om de vervuiling te verminderen en de rijksten op aarde verantwoordelijk te stellen. Jammer genoeg hebben mensen, en dan vooral ook vrouwen, in het mondiale Zuiden veelal de kleinste stem. Wij zetten ons in om die stem meer volume te geven, door met lokale activisten samen te werken en vrouwen in de regio op verschillende manieren te ondersteunen.
Help jij mee?