Leden van de Raad van Toezicht worden benoemd voor een termijn van drie jaar, waarna herbenoeming voor een tweede termijn mogelijk is. De leden van de Raad van Toezicht worden gekozen op basis van een visie op het collectief én individuele profielen.
Jaarlijks evalueert de Raad van Toezicht haarzelf en geven de individuele leden allen een verklaring af waaruit blijkt dat geen sprake is van belangenverstrengeling. Tevens voert een selectie van de Raad van Toezicht twee keer per jaar een management review gesprek met de directeur.
Ans Zwerver heeft zich jarenlang als Senior Resident Director van National Democratic Institute (NDI) ingezet voor Good Governance, Rule of Law, Elections, Political Parties en Women’s rights in Sudan, Afghanistan en Myanmar. Ook heeft ze als EU lange termijn verkiezingswaarnemer de verkiezingen in o.a. Malawi, Tanzania, Afghanistan, Ethiopië waargenomen. Ze heeft veel ervaring in politieke communicatie, INGO’s, interculturele communicatie, duurzame ontwikkeling en verkiezingen. Van 1995 tot 2003 was zij Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Momenteel is ze vrijwilliger/partner bij Museum Beelden aan Zee (onbezoldigd) en doet ze incidenteel internationale consultancy klussen.
Karen is verantwoordelijk voor het diversiteits- en inclusiebeleid van Deloitte Nederland, met gendergelijkheid als focusgebied. Voorheen was zij directeur van Missing Chapter Foundation en Number 5 Foundation en innovatie- en impact expert bij Oxfam Novib in Nederland. Tijdens haar jarenlange verblijf in Indonesië, Singapore en Zwitserland was zij bij Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ verantwoordelijk voor projecten op het gebied van gezondheidszorg. Daarnaast was zij medeoprichtster en ruim tien jaar lang bestuurslid van de Temple Garden Foundation in Cambodja. Momenteel is zij ook bestuursvoorzitter van stichting SintvoorIeder1, wat jaarlijks ruim 25.000 kinderen in armoede helpt aan een feestelijke decembermaand.
Anne is adviseur in monitoren, evalueren en leren. Ze adviseert in het vormgeven van leerprocessen, voert evaluaties uit en traint in het gebruik van verschillende evaluatiemethoden, meestal met een sterk participatief en narratief karakter. Ze werkt voornamelijk aan sociale vraagstukken in complexe contexten, zoals migratie en rechten van vrouwen en kinderen. Sinds eind 2022 werkt Anne als Senior Impact Consultant bij Sustainability & Impact Services, onderdeel van Grant Thornton. Van 2014 tot 2022 maakte ze onderdeel uit van Perspectivity, een collectief van freelance facilitators van complexe maatschappelijke vraagstukken.
Devika Partiman is oprichter en bestuurder van stichting Stem op een Vrouw, een stichting die zich inzet om meer vrouwen verkozen en politiek actief te krijgen. Met deze stichting timmert zij zich in om te zorgen dat de stem van alle vrouwen en meisjes in Nederland gehoord wordt. Naast haar werk bij Stem op een Vrouw werkt ze als dagvoorzitter, spreker en adviseur voor fondsen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Tot slot is ze bestuurslid bij feministisch literatuurfestival Zus ’n Zo, bij Nederland Wordt Beter, een stichting die zich inzet voor educatie en bewustwording over het koloniale en slavernijverleden, en is ze ambassadeur van Atria – kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.
Wietse werkt als hoofd van de bedrijfsvoering bij de Stichting Koninklijke Defensiemusea, de koepelorganisatie van vier musea die gezamenlijk het rijksmuseum voor militair erfgoed vormen. Eerder heeft Wietse ervaring opgedaan als projectmanager HR, logistiek en Finance in de humanitaire sector. Hij werkte vijf jaar voor Artsen zonder Grenzen, gaf daar leiding aan veranderprocessen en werd uitgezonden naar o.a. Tadzjikistan, Papoea Nieuw Guinea en de Centraal Afrikaanse Republiek. Wietse was eerder initiatiefnemer van de Academie voor Zelfstandigheid en directeur en programmamanager bij Stichting Epkis, die zich richt op emancipatie en participatie van kwetsbare groepen. Wietse heeft een juridische achtergrond en expertise in finance en integriteit.
Pagina aangepast op 19 juni 2024