Het rapport laat zien dat circa 1.300 mensen hun land of huis deels of helemaal zullen verliezen in de eerste fase van het project, waarvoor meer dan 20.000 hectare grond in het Bagamoyo district van de Tanzaniaanse overheid wordt geleased. Land waarvan ze afhankelijk zijn voor voedsel en inkomen, maar dat ook een belangrijke culturele waarde heeft.
Hoewel EcoEnergy met de getroffen bewoners heeft gesproken, ontdekte ActionAid dat velen van hen niet de keuze hebben gekregen om al dan niet te verhuizen. Ook hebben ze geen inzicht gekregen in cruciale informatie over de impact van het project op hun mogelijkheden om van het land te blijven leven en hun families te voeden. Dit betekent dat het bedrijf land heeft verkregen zonder goed geïnformeerde instemming van de lokale bevolking, en daarmee is er sprake van landroof. Er zijn nog meer problemen met dit project, zoals het feit dat boeren die zouden willen participeren zich zwaar in de schulden moeten steken.
“We hebben nooit de kans gehad om de beslissingen die over ons land en onze toekomst genomen werden te beïnvloeden. Er was geen enkele transparantie. We weten niet waar we geherhuisvest zullen worden of hoeveel de compensatie zal zijn,” zegt Anza Ramadhani, een 51-jarige boerin uit Bagamoyo.
“De mensen van Bagamoyo zijn terecht bezorgd over de impact van de EcoEnergy plantage. Het land is hun bestaan en velen zijn ervan afhankelijk om te overleven. Hun behoeften en rechten moeten niet worden genegeerd. We dringen er bij de Tanzaniaanse overheid op aan om het project uit te stellen en aandacht te geven aan de zorgen van de gemeenschappen,” zegt Yaekob Metena, directeur van ActionAid Tanzania.
In heel Afrika stelt de New Alliance de belangen van de private sector boven de behoeften van de armen door het opzetten van grote commerciële landbouwbedrijven te steunen, terwijl de centrale rol van kleinschalige boeren in het leveren van voedsel en het verbeteren van inkomsten wordt genegeerd. Dit is niet een model dat donoren moeten steunen. Als we een eind willen maken aan honger en armoede is een alternatieve, meer duurzame aanpak nodig, die kleinschalige boeren ondersteunt en daadwerkelijk de gemeenschappen betrekt in beslissingen over hun toekomst,” zegt Barbara van Paassen, Senior Beleidsadviseur ActionAid.
ActionAid roept de overheid van Tanzania op om het project uit te stellen en een nieuw proces in te stellen waarbij met de gemeenschap overlegd wordt. Tijdens dit overleg moet informatie gegeven worden over de volledige impact van het project, zodat de getroffen mensen een weloverwogen beslissing kunnen nemen over zowel alternatieven voor het project, als over toezeggingen m.b.t. herhuisvesting, compensaties en contracten.
Einde
Neem voor meer informatie contact op met Barbara van Paassen, Senior Beleidsadviseur ActionAid Nederland 020- 520 62 10 of Elliaa Jutte, Persvoorlichter: 06- 26365284. Er zijn ook interviews mogelijk met de Directeur van ActionAid Tanzania Yeakob Metena.