Home - Actueel - Belastingontwijking - Jonge activista’s in Malawi

Jonge activista’s in Malawi

Maak kennis met drie geweldige campagneleiders van het ActionAid jongeren netwerk, Activista. Zij werken in Malawi aan de campagne Make Tax Fair voor eerlijke belastingheffing. Deze jongeren maken zich kwaad over bestaande belastingverdragen die het mogelijk maken voor multinationals om geen of weinig belasting te betalen. Dit moet veranderen.
 
Activiste Chisomo Bullah: “Meer belastinginkomsten zouden gebruikt kunnen worden voor veilige wegen”

Maak kennis met Chisomo Bullah (22 jaar) die zich inzet om belastingontwijking te beëindigen. Zij ondervond zelf wat een gebrek aan publieke voorzieningen, die met belastinggeld gerealiseerd hadden kunnen worden, betekent.

Vorig jaar was Chisomo namelijk betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Ze raakte bewusteloos en brak haar arm op twee plekken. Chisomo: “De weg was erg slecht en daarom erg onveilig. Als er meer belastinggeld beschikbaar zou zijn geweest, had de overheid de wegen beter kunnen onderhouden, zodat er minder ongelukken gebeuren.”

Na haar ongeluk werd Chisomo naar een ziekenhuis gebracht, dat door de overheid wordt gefinancierd. Daar moest ze twee dagen met ontzettend veel pijn wachten voordat ze werd behandeld. Er was geen elektriciteit en ze moest medicijnen kopen van haar eigen geld, omdat het ziekenhuis het niet kon kopen.

Dit is precies waarom landen als Malawi een beter belastingsysteem nodig hebben; zodat mensen als Chisomo de noodzakelijke gezondheidszorg krijgen.

 
Activiste Bubbily Silingwe: “Ik wilde iets doen om mijn land te veranderen”

Een van onze andere Activista uit Malawi is Bubbily Silingwe. Zij is een 22-jarige studente uit Lilongwe in Malawi en neemt vanuit haar school deel aan de Activista-groep omdat ze iets wilde doen om haar land te veranderen.

Bubbily studeert voeding en levensonderhoud en wil in de toekomst graag werken aan de verbetering van voeding in Malawi voor kinderen onder de vijf jaar. Het is niet gemakkelijk om onderwijs te volgen voor mensen met een laag inkomen.

“De school zou gefinancierd moeten worden door de overheid maar wij moeten per semester 334.000 KW betalen (omgerekend ruim € 400). Ik vind dat niet eerlijk. Het is moeilijk geld te verdienen en dat te moeten gebruiken voor iets, wat door belastinggeld gefinancierd had moeten worden.

In een land waar 50.7% van de 16 miljoen mensen in extreme armoede leeft, is het schoolgeld een gigantisch hoog bedrag. Met het belastinggeld dat buitenlandse ondernemingen af moeten dragen, zouden de lessen voor mensen als Bubbily gefinancierd kunnen worden.

Bubbily: “Ik ben echt boos dat multinationals naar Malawi komen en hier geen of onvoldoende belasting betalen. Ik ken de bedrijven niet, maar alleen al het feit dat ze zich hier vestigen en Malawi uitbuiten is onuitstaanbaar. Als deze ondernemingen niet het verschil tussen goed en kwaad kennen, dan is het onze taak hen daarover te informeren.”

 
Activiste Pelani: “Ik kan niet lijdzaam toezien. Ik moet op pad en mensen vertellen over een rechtvaardig belastingstelsel en wie weet zal in de toekomst de situatie voor Malawi verbeteren.”

Pelani voegde zich bij Activista toen zij op de universiteit zat en is nu voorzitter van de plaatselijke groep. Ook zij maakt zich hard voor een eerlijker belastingsysteem.

Pelani gelooft heilig in de kracht van de jeugd en hoopt dat de overheid van Malawi meer gaat doen om meer belastinggeld binnen te halen. “Ik denk dat onderwijs gratis moet zijn, zodat de jeugd zich kan ontwikkelen, want wij brengen de veranderingen en zijn de toekomst voor het land.”

Wanneer we Pelani vragen wat zij vindt van het belastingverdrag tussen Malawi en het Verenigd Koninkrijk zegt ze: “Ik denk dat het verdrag verkeerd is. Nu is de tijd om dat te veranderen. Malawi is al 50 jaar een onafhankelijk land. Dat verdrag is lang geleden getekend, maar wij leven nu dus laten we een nieuwe start maken en dingen op een eerlijke manier regelen. Wij hebben de vrijheid nodig om onze gevoelens te uiten en op te komen voor onze mensenrechten.”

Kom ook in actie tegen belastingontwijking!

Klik hier