Home - Actueel - Noodhulp - Nepal: een jaar na de aardbeving

Nepal: een jaar na de aardbeving

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de eerste van twee aardbevingen Nepal trof. Meer dan 8.000 mensen kwamen om het leven en meer dan 600.000 huizen werden verwoest. De pijn en het verdriet valt niet in cijfers uit te drukken. De kracht en het doorzettingsvermogen van de Nepalese bevolking om weer op te staan en hun land te herbouwen is indrukwekkend.
Jo Harrison/ActionAid

Dankzij jouw hulp heeft ActionAid honderden families kunnen helpen om hun huizen en hun leven weer op te bouwen. Een jaar na de aardbeving vragen we een aantal vrouwen hoe het met ze gaat.

ActionAid heeft na de aardbevingen in Nepal aan 120.000 mensen noodhulp verleend. Onmiddellijk na de aardbeving ondersteunden we gemeenschappen met voedselhulp, kookgerei en hygiënische pakketten voor vrouwen. Vervolgens bouwden we 23 moeder-en-kind-centra en hielpen we bij de bouw van een tijdelijke opvang voor meer dan 7.000 families. Daarbij zetten we meer dan 50 tijdelijke scholen op. Ook hielp ActionAid honderden families hoe ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien, zoals Laxmi, Maiya en Julum.

Laxmi is nu een coöperatieve paddenstoelenkweker

Laxmi was op 25 april 2015 aan het werk op het veld. Ze moest toekijken hoe haar huis en stal volledig instortten, waarbij haar buffel en vijf geiten omkwamen. Na de aardbeving hielpen we Laxmi aan materialen om een tijdelijke schuur te bouwen. Zij volgde een training van ActionAid, zodat ze zelf een coöperatieve paddenstoelenkwekerij op kon zetten.

Tien vrouwen sloegen de handen ineen en legden het geld dat zij ontvingen voor levensonderhoud in een gezamenlijk pot. Hiermee kochten ze bamboe, champignonzaden en gereedschap om hun eigen kwekerij op te zetten. De vrouwen zorgen om de beurt voor de paddenstoelen en de verkoop op de plaatselijke markt en tot dusver hebben zij meer geld verdiend dan ooit tevoren.

 

Volgens Laxmi geeft de kwekerij haar veel meer dan alleen geld. Ze heeft haar vrijheid terug. Het zorgen voor de dieren en voor haar kinderen is onbetaald, maar nu ze geld verdient met de kwekerij heeft ze een eigen inkomen en hoeft ze niet langer haar echtgenoot om geld te vragen.

“Het is goed als vrouwen geld verdienen,” zegt ze. “Nu kunnen we sparen voor onze kinderen. We moesten altijd onze echtgenoten om geld vragen maar tegenwoordig hoeft dat niet meer, zelfs niet af en toe. We hebben inspraak en hoeven niet om geld te vragen. Dat maakt ons heel gelukkig.”

Maiya heeft een inkomen dankzij haar geiten

Ook Maiya verloor haar huis en haar voornaamste bron van inkomsten – vijf van haar geiten kwamen om toen haar stal instortte. Twee buffels kon ze redden, maar verder was ze alles kwijt. “We hadden geen plek om te overnachten en het regenseizoen was net begonnen,” zegt ze. “Het kleine beetje eten dat we hadden, kookten we zittend onder een paraplu en soms onder een golfplaat.”

Na een paar weken kwam ActionAid aan in het dorp van Maiya en hielp de gemeenschap om noodopvang te bouwen. Het was de gemeenschap die besloot welke hulp ze nodig hadden. We hebben de meest kwetsbare vrouwen geholpen om weer geld te verdienen, zoals ook Maiya die een paar nieuwe geiten kreeg.

 

Hoewel Maiya inmiddels een dak boven haar hoofd heeft en zichzelf kan onderhouden, is water een groot probleem voor haar en de gemeenschap. De aardbeving heeft de waterinfrastructuur beschadigd, zodat Maiya nu dagelijks een tot twee uur door bergachtig gebied moet lopen om water te halen. In de tweede fase van de opbouwwerkzaamheden wil ActionAid werken aan betere watervoorzieningen in gemeenschappen, zoals die van Maiya.

Julum kan zichzelf nu redden dankzij haar os

De 52-jarige Julum Tamang verloor ook haar huis en bron van inkomsten. Een paar maanden na de aardbeving ontving zij materialen en geld van ActionAid om een tijdelijke schuur te bouwen. Ook ontving ze geld om een os aan te schaffen.

 

“De os helpt me enorm om te voorzien in mijn levensonderhoud. De veehouders in het dorp komen met hun koeien naar mij toe om ze te laten dekken. Ik reken hier 500 rupees voor. In sommige gevallen moeten we met de os naar de koe toe, hiervoor reken ik 600 rupees.” Met haar os heeft Julum een duurzaam en betrouwbaar inkomen.

De regering van Nepal heeft aan iedereen die getroffen is door de aardbeving 200.000 rupees beloofd om huizen permanent te herbouwen. Echter, door de bureaucratie en een handelsembargo van 5 maanden hebben veel mensen dit geld nog niet ontvangen. ActionAid blijft zich inzetten om samen met deze gemeenschappen de wederopbouw te ondersteunen, op korte en lange termijn.

Steun ons noodfonds

Doneer nu