Tot nog toe nemen overheden wereldwijd onvoldoende actie om de oorzaak van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken. Dit geldt voor alle 14 landen die we in het onderzoek onder de loep hebben genomen.* Zowel ontwikkelingslanden als rijke landen lijken in teveel gevallen bestaand beleid door te zetten, waaronder discriminerende belastingafspraken en beleid op het gebied van landrechten, dat de ongelijkheid alleen maar versterkt.
https://youtu.be/8gZhyTV18Wg
Nog een paar statistieken die laten zien, hoe belangrijkheid het is om ongelijkheid aan te pakken (uit ActionAid’s eerdere rapport over Inequality: The Price of Privilege: Extreme Wealth, Unaccountable Power, & the Fight for Inequality):
Inkomensongelijkheid laat bij uitstek zien hoe vrouwen systematisch aan het kortste eind trekken – het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) heeft berekend dat er in Afrika elk jaar tussen de 95 en 105 miljard dollar verloren gaat aan inkomsten uit werk vanwege gender ongelijkheid. Maar er zijn meer oorzaken: gemiddeld besteedt een vrouw drieënhalf uur per dag aan huishoudelijke taken – tweeënhalf uur meer dan mannen.
Het behoeft geen betoog dat de indrukwekkende beloftes die wereldleiders hebben gemaakt om de wereld voor 2030 te verbeteren alleen kunnen worden waargemaakt als overheden hun toezeggingen serieus nemen. Alle overheden, rijk en arm, moeten plannen ontwikkelen die de ongelijkheid doen verminderen en daar ook verantwoordelijk voor worden gehouden. Het bijbehorend beleid moet de onbetaalde zorgtaken van vrouwen erkennen, herverdelen en voor vrouwen verminderen. Niet alleen in Zambia, maar ook in Nederland is op dit terrein nog een wereld te winnen. Daarnaast moet dit beleid de mogelijkheden op fatsoenlijk werk en salaris voor vrouwen en jonge mensen verbeteren en de toegang tot en controle over natuurlijke en economische bronnen voor vrouwen verbeteren. Cruciaal hierbij is ook dat burgers meer actief betrokken raken bij beleidsvorming en hun stem gehoord wordt.
* Deze landen zijn onderzocht: Brazilië, Ghana, Haïti, Liberia, Nepal, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika, Oeganda, Zambia, Australië, UK, US en Denemarken.