De kritieken op de film zijn niet mals: ongeloofwaardig, langdradig en voorspelbaar. En waarom je dan toch zou moeten kijken? Hoewel het niet primair de focus van de film is, geeft Gold een inzicht in de nare kanten van mijnbouw. En dat is goed om eens bij stil te staan. Bij de winning van grondstoffen als goud, waarvan onze sieraden gemaakt zijn, en die in onze elektrische apparaten zitten, gaat het er allerminst netjes aan toe.
Een prachtig groen landschap in Indonesië wordt overhoop gehaald in de zoektocht naar het kostbare metaal. De grond wordt wanhopig afgegraven, zoals een zoektocht naar verloren sleutels op het strand. De Indonesische arbeiders werken tegen een mager loon, terwijl duizenden kilometer verderop Amerikaanse mannen in pakken bakken met geld verdienen aan de goudhandel. De film laat zien hoe het gele metaal foute types aantrekt, die hun zaken doen middels corruptie en afpersing.
ActionAid werkt met gemeenschappen die geraakt worden door mijnbouw, om te voorkomen dat hun leefomgeving vervuild raakt en om te zorgen dat zij niet worden uitgebuit door machtige mijnbouwbedrijven. Wij vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de negatieve effecten van grondstoffenwinning. En voor hoe het wel moet, voor het belang van eerlijk zaken doen. We gaan in gesprek met overheden en bedrijven om te zorgen dat de mijnbouwsector de regels zorgt, met respect voor mens en milieu.
GOLD draait met name in Pathé theaters.
Wil je na het zien van Gold nog meer weten over mijnbouw? Of kijk je liever naar een “goede” film over grondstoffen? Hierbij een aantal suggesties: