Home - Actueel - Vrouwenrechten - Waarom vrouwengroepen zo belangrijk zijn

Waarom vrouwengroepen zo belangrijk zijn

Maandag, 3 juli 2017

Bij ActionAid zien we met eigen ogen hoe een veilige omgeving voor vrouwen, zoals een Girls Club of REFLECT-Circle, een toevluchtsoord kan bieden. Dat niet alleen. Het draagt ook bij aan het bevorderen van vrouwelijk leiderschap, vrouwelijke vertegenwoordiging én aan de mogelijkheid van vrouwen om samen geweld en misbruik aan te pakken. Lees hieronder vijf inspirerende voorbeelden.
Boerinnen uit Masindi, Oeganda werken samen in een cooperatie om hun landrechten te claimen en oogst te vergroten.
Boerinnen uit Masindi, Oeganda hebben samen een bedrijf om hun landrechten te claimen en oogst te vergroten.

1. De kracht van boerinnen coöperatieven

Coöperatieven bieden vrouwen de gelegenheid om nieuwe vaardigheden te leren zoals lezen, schrijven, naaien en landbouwtechnieken. Ook zijn ze een ‘reddingsboei’ voor vrouwen die afhankelijk zijn van anderen of vrouwen die proberen te ontkomen aan gewelddadige relaties. Coöperatieven geven kleine leningen uit aan vrouwen om een bedrijfje op te richten. Deze leningen hoeven pas terugbetaald te worden wanneer de vrouwen daar klaar voor zijn.

In 2010 werd Ajmira (India) lid van een ActionAid vrouwengroep, waar ze leerde een zelfstandig leven op te bouwen en training kreeg over vrouwenrechten en landrechten.

Ajmira zegt: “Voordat ik lid werd van de groep kon ik mij niet vrij bewegen door het dorp en kende ik het dorp ook niet erg goed, bijvoorbeeld waar ik bepaalde dingen kon kopen. Nu ik niet langer afhankelijk ben van mijn man kan ik me wel vrij bewegen, mijn vrienden bezoeken en naar de markt gaan. Een ideale maatschappij voor mij zou zijn wanneer alle vrouwen vrij zijn om hun huis te verlaten en zelfstandig buitenshuis kunnen werken.” Nu is Ajmira de voorzitter van de groep die nog 70 andere leden telt.

Vrouwen van de Female Farmer Association werken aan de aanleg van een waterbassin in Garba Tulla, Kenia. Foto: Kate Holt/Shoot The Earth/ActionAid
Vrouwen van de Female Farmer Association werken aan de aanleg van een waterbassin in Garba Tulla, Kenia. Foto: Kate Holt/Shoot The Earth/ActionAid

ActionAid ondersteunt vrouwen in gemeenschappen over de hele wereld om verschillende soorten coöperatieven op te zetten. Van boerenbedrijven in Kenia tot ambachtelijke bedrijven in Myanmar. Vrouwen leren er nieuwe vaardigheden, krijgen voorlichting en kunnen hun economische positie verbeteren.

2. Hulp bij rampen verbetert wanneer vrouwen de leiding hebben

Een van de grootste voordelen van deze vrouwengroepen is dat zij getraind zijn om de leiding te nemen, ook tijdens rampen. Ze inventariseren wat hun gemeenschap het hardst nodig heeft en zorgen dat de noodgoederen eerlijk verdeeld worden. Dit model werd voor het eerst geïntroduceerd door ActionAid in Bangladesh, nadat cycloon Mahasen in 2013 een spoor van vernieling achterliet.

ActionAid is al enkele jaren werkzaam in Haïti. Na de aardbeving in 2010 bleven we langdurig in het gebied om te helpen bij wederopbouw. Daarnaast hielpen we gemeenschappen om zich weerbaar te maken voor eventuele nieuwe rampen. We geven speciale aandacht aan vrouwelijk leiderschap; een succesvolle methode bij rampen én daarna
Sterke vrouwen bouwen Haïti weer op

Toen Haïti in 2016 door orkaan Matthew getroffen werd, kwamen de vrouwengroepen in actie. Ze deelden water, zeep en hygiëne kits uit en bereikten 2.300 mensen met zogenaamde cash for work vouchers – bijvoorbeeld om wegen en scholen op te ruimen. Ook werden 4 vrouwencentra opgezet, waar vrouwen konden praten over geweld en waar ze psychologische ondersteuning konden krijgen. Trainingen werden georganiseerd om de positie van vrouwen te versterken. Hiermee werden 24.000 mensen bereikt.

3. Vrouwengroepen helpen bij het rapporteren en straffen van geweld

Voor veel onopgeleide vrouwen is het rapporteren van een misdaad of het indienen van een gerechtelijke klacht een hele uitdaging. Dit betekent dat veel ernstige misdrijven nooit worden gerapporteerd – ondanks dat er wetten bestaan om hen hier tegen te beschermen. Reflect Circles bieden vrouwen juridische ondersteuning. Deze juridische medewerkers roepen op tot hervorming van beleid en monitoren implementatie van wetten en houden overheden aansprakelijk.

Najiba (uit Afghanistan) bijvoorbeeld zet zich in voor vrouwen als juridisch adviseur en behandelt zaken variërend van eerwraak tot bemiddeling tussen verschillende etnische groepen. En dat is niet zonder gevaar. “Ik doe wat juist is”, zegt zij “wij zijn de enigen die voor hen opkomen”.

Foto: Najiba Ahmadi uit Afghanistan behandelde sinds haar opleiding tot juriste in 2012 ruim 100 zaken,variërend van eerwraak tot bemiddeling tussen verschillende etnische groepen. Haar werk is niet zonder gevaar, want ze wordt regelmatig bedreigd, maar dat belet haar niet om door te gaan. Foto: ActionAid
Foto: Najiba Ahmadi uit Afghanistan behandelde sinds haar opleiding tot juriste in 2012 ruim 100 zaken,variërend van eerwraak tot bemiddeling tussen verschillende etnische groepen. Haar werk is niet zonder gevaar want ze wordt regelmatig bedreigd, maar dat belet haar niet om door te gaan. Foto: ActionAid

4. Jongens en mannen worden meer betrokken

Vrouwengroepen openen ook de deur voor gesprekken met jongens en mannen. In een Haïtiaans dorpje is geweld tegen vrouwen volledig verdwenen. “Dankzij onze training respecteren mannen vrouwen nu meer. Hiervoor sloegen veel mannen hun vrouw. Dat was normaal. Maar nu doet niemand het meer. Het was eerst lastig om de mannen te overtuigen maar we hebben de manier waarop ze ons zagen veranderd.”

Jongens en mannen worden nu ook invloedrijke ambassadeurs voor vrouwen. Bijvoorbeeld in Somaliland waar mannen actie voeren tegen meisjesbesnijdenis; zij ondersteunen vrouwengroepen bij lobby-activiteiten met de overheid om wetten tegen meisjesbesnijdenis aan te nemen en verklaren publiekelijk om niet met een besneden vrouw te zullen trouwen.

 

5. Girls Clubs zorgen ervoor dat meisjes hun rechten kennen voordat het te laat is

In Kenia leren Girls Clubs schoolkinderen hoe ze op kunnen komen tegen besnijdenis en kindhuwelijken. Rose was 13 jaar oud toen haar vader haar meenam om besneden te worden. Het lukte haar om te ontkomen aan een kindhuwelijk en ze is nu een trots lid van de Girls Club bij haar op school. “Mijn kleine zusje zal niet besneden te hoeven worden… ik zal het stoppen!” zegt ze, want ze weet nu dat het tegen de wet is.

 

Zeinab, lid van een van de Girls Clubs in Tanzania zegt: “Het beste aan de Girls Club is dat we samen kunnen komen om te praten. Het helpt wanneer over problemen zoals geweld kunnen praten. Ook als er een ideeën-box is waar we alles op kunnen opschrijven over wat we voelen of wat we meegemaakt hebben.”

ActionAid staat achter moedige vrouwen over de hele wereld die samenkomen en zich gezamenlijk inzetten om hun rechten op te eisen.

Meer weten over vrouwenrechten?

Lees verder >>