Home - Actueel - Noodhulp - Vluchtelingen - Alles wat je moet weten over de Rohingya vluchtelingencrisis

Alles wat je moet weten over de Rohingya vluchtelingencrisis

Honderdduizenden Rohingya’s zijn Myanmar ontvlucht en komen als vluchtelingen aan in Bangladesh. De afgelopen maand verslechterde hun situatie snel en werd het wereldwijd voorpaginanieuws. Hier lees je wat je moet weten over de Rohingya-crisis, wie deze mensen zijn en wat ActionAid doet. Klik hier om direct te helpen >>
ActionAid verleent noodhulp aan Rohingya vluchtelingen in Bangladesh
ActionAid verleent noodhulp in het  vluchtelingenkamp Balukhali in Cox’s Bazar, Bangladesh. Het gaat in de eerste instantie om voedsel, schoon water, onderdak en medische hulp.

Rohingya

Update augustus 2018

ActionAid heeft – in samenwerking met partnerorganisaties – tot nu toe al meer dan 70.000 vluchtelingen kunnen helpen. Een greep uit de verleende hulp:

 • 10.000 mensen kregen toegang tot schoon drinkwater
 • 40.000 mensen ontvingen voedselpakketten (in samenwerking met het World Food Program)
 • 15.873 vrouwen en meisjes kregen voorlichting en ondersteuning in Women’s Safe Spaces
 • 40.000 vrouwen en meisjes ontvingen hygiëne-pakketten met o.a. maandverband, zeep, schoon ondergoed, slippers en ontsmettingsmiddel.
 • Wat is de Rohingya vluchtelingencrisis?

  Sinds 25 augustus 2017 zijn meer dan 400.000 mensen de grens overgestoken van Myanmar naar Bangladesh, nadat geweld uitbrak in de deelstaat Rakhine. De meeste vluchtelingen zoeken nu hun toevlucht in de stad Cox’s Bazar, vlakbij de grens in het zuiden van Bangladesh.

  De snelle toestroom van mensen heeft de bestaande (onofficiële) vluchtelingenkampen en de mensen die de nieuwkomers opvangen enorm onder druk gezet. In Bangladesh waren namelijk al 400.000 Rohingya’s die vluchtten voor eerder geweld.

  Nu er elke dag grote aantallen nieuwe vluchtelingen bijkomen, worden de vluchtelingenkampen steeds voller en komen er snel nieuwe bij. De Bengalese overheid levert noodhulp aan de vluchtelingen, en ook ActionAid is een noodactie gestart.

   

  Wie zijn de Rohingya’s?

  De Rohingya’s zijn een (overwegend islamitische) etnische minderheid, waartoe ongeveer 1.1 miljoen mensen in Myanmar behoren. Rond de 90-95% van de Rohingya’s woont in het noorden van de deelstaat Rakhine.

  Een door Kofi Annan geleidde Adviescommissie, publiceerde een onderzoek naar deze deelstaat. Hieruit bleek dat zo’n 10 procent van alle staatlozen in Myanmar woont. De Rohingya’s die hier wonen, vormen de grootste staatloze gemeenschap ter wereld.

  Deze gemeenschap gaat gebukt onder een aantal beperkingen die hun fundamentele rechten aantasten. Ongeveer 120.000 mensen worden aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen (Internally Displaced People, IDPs).

   

  Wat is er aan de hand in de deelstaat Rakhine?

  Op 25 augustus 2017 barstte het geweld los in Rakhine. De omvang en gevolgen hiervan blijven onduidelijk. Geschat wordt dat 400.000 Rohingya vastzitten in Rakhine, waar toegang praktisch onmogelijk is.

  ActionAid is met name bezorgd over het geweld tegen vrouwen en meisjes. Zij hebben dringend hulp nodig. De Birmese overheid heeft de humanitaire toegang naar Rakhine beperkt. Dit betekent dat VN-organisaties en NGOs geen hulp kunnen bieden aan de mensen die dit zo hard nodig hebben.

   

  ActionAid verleent noodhulp aan Rohingya's tijdens de vluchtelingencrisis in Bangladesh
  Hele families slapen onder een plastic zeil in het Balukhali kamp in Cox’s Bazar, Bangladesh. © Sariful Islam/ActionAid

   

  Wie worden het zwaarst getroffen door de crisis?

  ActionAid Bangladesh was in het kamp en zag dat het met name vrouwen zijn die hulp nodig hebben, vooral oudere vrouwen. Ook zijn er veel alleenreizende kinderen die hun ouders hebben verloren tijdens de vlucht, of door familieleden naar de grens zijn gebracht.

  ActionAid’s team in Cox’s Bazar, waar de meeste vluchtelingen aankomen, schat dat ongeveer 80 procent van de vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn.  Zij hebben vooral behoefte aan onderdak, voedsel, water en sanitaire voorzieningen.

  Steun onze noodhulp aan Rohingya's

  Klik hier

  Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

  Cookie-instellingen beheren

   

  Wat doet ActionAid?

  ActionAid helpt 2000 Rohingya-families met noodhulp. Onze prioriteit is op dit moment het uitdelen van voedselpakketten met rijst en linzen en schoon drinkwater.

  Daarnaast leveren we materiaal voor beter onderdak, en pakketten met onder meer zeep, om zo de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Samen met de Bengalese hulpdiensten brengen we daarnaast tanks met schoon drinkwater naar de kampen.

  ActionAid is de Bengalese overheid dankbaar dat ze de grens met Myanmar openhoudt, zodat een veilige overtocht voor de Rohingya’s mogelijk blijft. We waarderen ook de inzet van de Bengalese bevolking, die de vluchtelingen opvangt en helpt met voedsel, water, onderdak en andere hulp.

   

  Wat doet ActionAid om de crisis te stoppen?

  ActionAid vraagt Aung San Suu Kyi en de Birmese autoriteiten om per direct toegang te verlenen aan humanitaire organisaties, zodat zij de getroffen gebieden kunnen bereiken en de mensen in nood kunnen helpen.

  Samen met andere NGOs sporen we de autoriteiten in Myanmar aan om VN-organisaties en NGOs veilige toegang te verlenen.

   

  ActionAid in Myanmar

  ActionAid is werkzaam in Myanmar sinds 2000. Ons werk richt zich vooral op kwetsbare gemeenschappen in negen deelstaten. Hieronder valt niet de deelstaat Rakhine, waar andere internationale en nationale NGOs werkzaam zijn. Onze prioriteiten zijn het beëindigen van geweld tegen vrouwen, het ondersteunen van vrouwen om zelfredzaam te worden en het trainen van jonge mensen,  zodat zij changemakers in hun gemeenschappen kunnen zijn.