Home - Actueel - Duurzame aarde - Mijnbouw - Vaar mee met de kolencruise!

Vaar mee met de kolencruise!

In navolging van de Amsterdam Tax Tour, presenteert ActionAid samen met Pax en ViceVersa een wel heel bijzondere cruise…. de Kolencruise! 
Meer dan een derde van de stroom in Nederland wordt nog steeds opgewekt met kolen, en dat is goed te zien vanuit onze kolencruise: bergen kolen liggen verscholen in de Amsterdamse haven, en de kolen gestookte energiecentrale Hemweg spuwt rook. 
Tijdens een Kolencruise door de Amsterdamse haven laten we zien hoe de stroom die uit ons stopcontact komt niet alleen het klimaat bedreigt, maar ook hoe het elke dag mensenrechtenschendingen veroorzaakt in landen als Colombia en Zuid-Afrika.

 

Vaar mee met de Kolencruise!

  • Wat: De Kolencruise: tegenmacht vóór groene en eerlijke energie
  • Waar: Amsterdam, opstapplaats achter Centraal Station, De Ruyterkade 14 (Pier 14)
  • Wanneer: Vrijdag 3 november, 14:00 – 17:00 uur
  • Toegang: 7,50 euro

Wat kan ik verwachten?

Verhalen: Hoe kolen een bedreiging zijn voor mensenrechten

Q&A : Vraag en antwoord over het einde van de kolenindustrie

Debat: Ideëen en inbreng voor een duurzaam Nederland

Sprekers:

  • Minicollege van Eva Rovers, schrijver en cultuurhistoricus. Zij werkt aan Practivisme, het handboek voor rebellie.
  • Zuid-Afrika afgevaardigde, Lorraine Thabisa Kakaza. Zij onderzoekt de effecten van kolenmijnbouw op haar stad en licht toe wat de omwonenden tegen de steenkolenmijnen kunnen doen.
  • Advocacy Campaigner van PAX, Maina van de Zwan vertelt over de kolencampagne in Colombia aan de hand van The Dark Side of Coal.
  • Energiebedrijf Vandebron en de actiegroep Code Rood vertellen over hun recente acties richting de Hemwegcentrale en de kolenoverslag.
  • Amsterdam Fossielvrij, initiatiefnemer Sven Jense. Hij streeft naar een fossielvrije Amsterdamse verwarming, haven en vervoer.
  • GroenLinks Amsterdam, gemeenteraadslid Jasper Groen. Initiatiefnemer van de motie die ervoor zorgt dat Amsterdam in 2030 fossielvrij is.

“We waren boeren, totdat de mijnen kwamen”

Lorraine Kakaza woont in Carolina, Zuid-Afrika dat wordt omringd door kolenmijnen die de bodem, het water en de lucht ernstig vervuilen. Als community monitor voert ze al jaren actie daartegen. Een paar jaar geleden kwam Lorraine, samen met andere vrouwen, op het idee om via podcasts hun verhaal te vertellen. Zo wisten ze aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen die er plaatsvonden. Lees meer >>

Lorraine is één van de sprekers tijdens de Kolencruise. Kom luisteren naar haar verhaal >>

© UN Women/Helen Sullivan