‘’Whose City?” evalueert de veiligheid van vrouwen in steden in tien verschillende landen: Bangladesh, Brazilië, de Democratische Republiek van Congo (DRC), Jordanië, Liberia, Nepal, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Zimbabwe. De landen werden beoordeeld op de dagelijkse ervaring van vrouwen met lichamelijk en seksueel geweld. Daarnaast is er gekeken naar zaken zoals wetgeving om geweld tegen vrouwen aan te pakken, en de mate waarin het openbaar vervoer een protocol tegen geweld handhaaft. Ook is onderzocht in hoeverre er rekening wordt gehouden met vrouwen bij de planning en ontwikkeling van steden.
Van de tien landen scoorden Bangladesh, de DRC en Liberia het hoogst als het gaat om geweld tegen vrouwen. Hoewel de meeste landen wel wetgeving hebben omtrent geweld tegen vrouwen, scoren alle landen alsnog vrij hoog wat betreft geweld tegen vrouwen. Nepal is het enige land waarin het openbaar vervoer een protocol handhaaft tegen geweld. Uit dit alles blijkt dat er wereldwijd nog veel vooruitgang kan worden geboekt wat betreft de bescherming van vrouwenrechten in publieke ruimtes inclusief het openbaar vervoer.
Vorig jaar publiceerde ActionAid het rapport “Freedom to Move” dat het belang van veilig openbaar vervoer voor vrouwen benadrukt en de noodzaak voor de aanpak van belastingontwijking aantoont om vrouwenrechten beter te kunnen beschermen. Belastingontwijking kost ontwikkelingslanden miljarden per jaar; geld dat essentieel is om te investeren in goede publieke diensten zoals veilig openbaar vervoer.
Naast eerlijke belastingen is het ook belangrijk dat de stem en ervaring van vrouwen wordt meegenomen bij het plannen van de openbare infrastructuur en zaken zoals straatverlichting en open vervoer. Zonder adequate inspraak zal het geweld tegen vrouwen niet verminderen.
In 2016 gingen regeringen akkoord met de ‘’new urban agenda’’ voor het creëren van duurzame steden in het kader van de agenda voor duurzame ontwikkeling in 2030. Met dit nieuwe rapport willen wij regeringen wereldwijd wijzen op deze agenda en hen vragen nú actie te ondernemen en veilige steden te creëren die de rechten van vrouwen beschermen.