Home - Actueel - Mensenrechten - 6 strategieën voor een sterke burgerbeweging

6 strategieën voor een sterke burgerbeweging

Onlangs kreeg ActionAid Oeganda te maken met een politie-inval. Laptops werden in beslag genomen en bankrekeningen werden afgesloten. Arthur Larok, tot voor kort directeur van ActionAid Oeganda, vertelt hoe ze het hoofd wisten te bieden aan dit hardhandige overheidsoptreden.
ActionAid Oeganda
Eind 2017 stapte ActionAid Oeganda naar de rechtbank om de afsluiting van hun bankrekening ongedaan te maken.
  • “Op politiek gebied gingen we in een open dialoog met politici, donoren en ambassadeurs. Veel van hen stonden aan onze kant. Doordat we sterk zijn geworteld in de gemeenschappen en nauw samenwerken met andere organisaties, kregen we veel steun en konden we in korte tijd veel handtekeningen verzamelen.
  • Op het gebied van PR en communicatie gaven we interviews aan de media, en zorgden we voor goede voorlichting van onze eigen personeel.
  • Ook ons bestuur plaatste een statement in diverse kranten. Zij waren erg betrokken, kwamen vaak samen en gaven akkoord op onze aanpak.
  • Qua financiën hadden we onze reserves tijdig ondergebracht bij het regionale kantoor van ActionAid in Kenia, waardoor we onze medewerkers konden blijven betalen. Het geld op een bankrekening die nog open was, gaven we terug aan donoren, waar het veilig was.
  • We merkten hoe belangrijk het is om onderdeel te zijn van een federatie, want diverse ActionAid kantoren kwamen direct in actie om fondsen te werven voor onze projecten of om hun zorgen te uiten bij hun ministeries. Ook buiten ActionAid kregen we steun van organisaties waar we nooit eerder mee hadden samengewerkt, zodat we onze projecten voor jongeren en vrouwen konden blijven uitvoeren.
  • Tot slot was het belangrijk om ook juridisch in actie te komen, omdat anders klassieke manieren van onderdrukking op de loer lagen. Daarom gingen we naar de rechtbank om voor gerechtigheid te zorgen.”

“Onrecht is als een litteken op onze gemeenschappelijke, menselijke geschiedenis”

Lees het interview met Arthur Larok