Home - Actueel - Vrouwenrechten - Onze vrouw in New York

Onze vrouw in New York

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Kort daarop is Barbara van Paassen dan namens ActionAid aanwezig bij de Commission on the Status of Women (CSW) van de Verenigde Naties in New York, om zich sterk te maken voor vrouwenrechten. Als enige maatschappelijke organisatie is ActionAid gevraagd voor deelname aan de Nederlandse delegatie – een bijzondere eer! Welke kansen ziet Barbara in New York? “We zijn heel blij met de uitnodiging, het biedt een goede kans om onze kennis en expertise in te brengen.”
 
“ActionAid is als enige maatschappelijke organisatie gevraagd deel te nemen aan de Nederlandse delegatie in New York – een bijzondere eer!”

 

De CSW is een jaarlijkse bijeenkomst waar alle VN-landen onderhandelen over een resolutie die vrouwenrechten op een hoger plan moet tillen. Het thema van dit jaar is de empowerment en rechten van rurale vrouwen en meisjes. Een belangrijke doelgroep van ActionAid, want de meeste (arme) vrouwen in ontwikkelingslanden wonen op het platteland (in Zuid-Azië en de sub-Sahara doet meer dan 60 procent van alle werkende vrouwen arbeidsintensief, slecht betaald werk op het land-red.)

Barbara: “ActionAid wil specifiek aandacht vragen voor landrechten en de gevolgen van klimaatverandering. Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden zijn hiervan de dupe, aangezien zij vaker afhankelijk zijn van land, bossen en water, voor voedsel, inkomen en brandstof. Daarom vragen wij overheden om vrouwen toe te laten aan de onderhandelingstafel over klimaatbeleid en voldoende geld beschikbaar te stellen om vrouwen en gemeenschappen weerbaarder te maken. Het recht van vrouwen op land, water en voedsel is daarbij cruciaal.”

Het belang van vrouwenrechten

Lees ook het interview met Barbara

In New York zullen ook collega’s uit andere ActionAid-landen aanwezig zijn. Zij organiseren diverse side events op thema’s zoals onbetaalde zorgtaken en publieke voorzieningen. “Samen zullen we ervoor zorgen dat er hoge ambities worden gesteld en dat er ook echt toezeggingen worden gedaan,” vertelt Barbara. “Ik heb goede verwachtingen, want ik merk nu al dat veel van mijn suggesties door de Nederlandse overheid worden overgenomen. Het wordt spannend om te zien of we ook conservatievere landen kunnen meekrijgen, zoals de VS en Rusland.”

Op de hoogte blijven?

Volg Barbara op Twitter