Home - Actueel - Noodhulp - Noodhulp in Sulawesi na dodelijke tsunami

Noodhulp in Sulawesi na dodelijke tsunami

Meer dan 2000 mensen zijn omgekomen in Sulawesi, Indonesië, aan de gevolgen van aardbevingen en een daarop volgende tsunami. Meer dan 2.500 mensen zijn zwaar gewond en 70.800 mensen zijn ontheemd. ActionAid is in actie gekomen om de noodhulp te bieden die hard nodig is.
ActionAid biedt noodhulp in het door een aardbeving en tsunami getroffen gebied Sulawesi in Indonesië
Een zoek- en reddingsoperatie. Meer hulp is hard nodig om levens te redden. © ActionAid 

“Dit is één van de ergste aardbevingen die ons land heeft getroffen,” zegt Francisca Friti, directeur van YAPPIKA-ActionAid, onze partner in Indonesië. “We zijn allemaal geschokt. Sinds de aardbeving op vrijdag zijn er meer dan 200 naschokken geweest, en er blijven steeds meer komen. Het is doodeng voor mensen in de zwaarst geraakte gebieden. Gisteravond hoorden we dat er een heel dorp in Sigi opgeslokt is door de aarde. Het is echt afschuwelijk.”

Wat doet ActionAid

YAPPIKA-ActionAid werkt in Indonesië samen met lokale én internationale partners zoals Friends of the Earth om zo snel mogelijk hulp te bieden. Er zijn teams actief in de hardst getroffen gebieden gebieden Palu, Donggala en Sigi. De teams verdelen tenten, elektriciteitsgeneratoren en zonnelampen. Er een vrijwilligersgroep opgezet die extra hulp biedt en er wordt eten, water, dekens en items, zoals zeep en luiers uitgedeeld. Daarnaast worden er gemeenschappelijke keukens opgezet.

Onze aanpak bij noodsituaties

Wanneer er een ramp zoals deze plaatsvindt komt ActionAid direct in actie. Daarbij denken we aan lokale oplossingen met ideeën uit de gemeenschappen zelf. Naast directe, levensreddende hulp wordt er ook gedacht aan structurele veranderingen door problemen bij de kern aan te pakken en gemeenschappen voor te bereiden op eventuele toekomstige rampen.

Vrouwen aan het roer

Bij ActionAid staan vrouwen centraal, ook tijdens rampen. Vrouwen en kinderen lopen namelijk 14x meer kans om om te komen tijdens noodsituaties. Door vrouwen een rol te geven tijdens noodhulpactiviteiten, bijvoorbeeld als coördinator van een voedseldistributiecentrum of opvangkamp, wordt er beter aan de behoeften van vrouwen gedacht en vergroot het aanzien van vrouwen binnen de gemeenschap.