“We maken ons op dit moment vooral zorgen om de watervoorziening,” vertelt Fransisca. “Te veel mensen proberen te weinig waterputten te gebruiken. Het is voor vrouwen moeilijker om veilig de putten te gebruiken, dus we moeten zorgen dat vrouwen toegang hebben tot schoon en veilig water. Op dit moment geven we iedere dag duizenden liters water aan vrouwen en hun families, maar dat is alleen een korte-termijn oplossing.”
Gelukkig zijn er veel inspirerende vrouwen die de leiding nemen om er zeker van te zijn dat er aan vrouwen en kinderen wordt gedacht. Lian is daar één van. “In Poso heeft Lian geholpen om 15 noodkeukens op te zetten waar 5.000 maaltijden per dag worden bereid,” zegt Fransisca. “Dat is voor lokale bewoners en gemeenschappen die verder weg zitten. Zonder deze keukens zouden zij geen eten hebben.”
Een andere heldin is Rina. Als coördinator van een lokale vrouwenvereniging sprong ze bij toen er hulp nodig was. Ze zorgt ervoor dat er aan de specifieke behoeftes van vrouwen en kinderen wordt gedacht. Naast het coördineren van hulpgoederen werft en traint ze ook lokale vrijwilligers zodat zij kunnen helpen in deze moeilijke tijden. “De prioriteit ligt voor nu bij het verspreiden van voedsel, water, babymelk, luiers en maandverband voor vrouwen en kinderen in nood,” zegt Rina. “We delen ook dagelijks 200 dozen met mineraal water uit aan families die nu dakloos zijn en onder erbarmelijke omstandigheden leven.”
Chalid Muhammad leidt een team dat de situatie in beeld brengt: “Het is niet alleen de tsunami en ook niet alleen de aardbeving. Het ergste is de aarde die vloeibaar werd en de modderstromen. Zoiets is nog nooit gebeurd. Dorpen, kokosnoot bomen en huizen zijn kilometers verplaatst. Dit heeft vergaande gevolgen voor grenzen en gemeenschappen in de toekomst. Wat als je huis nu staat waar ooit dat van iemand anders stond? Wat als je niet kan bewijzen dat je ergens woonde omdat je je identiteitsbewijs en de akte van je huis kwijt bent. Wat doe je dan?”