Home - Actueel - Geen categorie - ActionAid’s reactie op het coronavirus

ActionAid’s reactie op het coronavirus

De wereldwijde COVID-19 pandemie treft ons allemaal, dicht bij huis, maar zeker ook verder weg. En in tijden als deze wordt het enorme belang van een goede gezondheidszorg en een krachtig handelende overheid nog weer eens onderstreept.
 
De noodzaak en kracht van solidariteit blijkt als meer dan ooit tevoren uit deze crisis die voor iedereen verontrustend en uitdagend is. © Tommy Trenchard/ActionAid
In veel van de landen waar wij werken is toegang tot gezondheidszorg helaas niet vanzelfsprekend; ook nu niet. Waar de Wereldgezondheidsorganisatie bijvoorbeeld tenminste 44 artsen per 10.000 inwoners aanbeveelt, zijn dit er in Oeganda slechts 8 en in o.a. Tanzania zelfs maar 2. De huidige pandemie vergroot in die landen de druk op een systeem dat al wankel en onvoldoende was.
Door de huidige crisis neemt ook de druk op vrouwen nog verder toe. Door een toename van (onbetaalde) zorg voor kinderen, ouderen en zieken. Door nog meer stress over de beschikbaarheid van voedsel, schoon drinkwater, etc. Ook maken wij ons zorgen om de toename van huiselijk geweld, wanneer meer en meer mensen aan huis gebonden zijn.

Samen sterk

In ons werk staan vrouwenrechten centraal en wij stellen alles in het werk om vrouwen en hun gemeenschappen ook tijdens deze crisis te steunen. Dat is nu belangrijker dan ooit! We staan in nauw contact met onze collega’s in Afrika, Latijns Amerika en Azië en zien hun groeiende zorgen. Zie het enorme effect dat deze crisis al heeft in ons eigen land en stel je voor welke effecten diezelfde crisis zal hebben in landen waar hongersnood, onveiligheid en onvrijheden al aan de orde van de dag zijn… Ook zijn we goed verbonden met onze collega’s in andere EU-landen, om zo samen te bezien waar hulp het hardst nodig is, om kennis te delen en gezamenlijk vinger aan de pols te houden voor hen die dat op dit moment wellicht niet zelf kunnen signaleren. Wij hebben onze collega’s laten weten dat wij er – samen met jou – voor hen zijn en samen blijven werken aan een eerlijke, veilige toekomst! Maar natuurlijk kijken we ook goed naar onze collega’s in Nederland zelf. De gezondheid van al onze medewerkers en partners is prioriteit.

Onze medewerkers in Nederland

Vrijwel alle collega’s in Nederland werken momenteel vanuit huis en ik ben ook hen dankbaar voor hun flexibiliteit en aanhoudende betrokkenheid. We hebben contact via digitale wegen en gelukkig werkt dat veelal goed. Zo kunnen we ons blijven inzetten voor mensen die onze steun, juist nu, harder dan ooit nodig hebben. We hopen dat ook jij betrokken blijft!Pas goed op jezelf en je dierbaren in deze onzekere tijden!
Jannelieke Aalstein
Directeur ActionAid Nederland
PS. We blijven telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Of stuur een mailtje naar donateurs@actionaid.nl. Het kan zijn dat we iets later reageren dan je van ons gewend bent; we hopen op je begrip daarvoor.