Home - Actueel - Vrouwenrechten - Geweld en ongelijkheid neemt voor jonge vrouwen in grote steden toe

Geweld en ongelijkheid neemt voor jonge vrouwen in grote steden toe

De coronacrisis heeft impact op alle aspecten van ons leven, maar de impact is niet voor iedereen gelijk. Wij vroegen jonge vrouwen uit grote steden in India, Ghana, Kenia en Zuid-Afrika over de impact van de coronacrisis op hun leven. De resultaten zijn schokkend: geweld en ongelijkheid zijn enorm toegenomen.
 
Jonge vrouwen in grote steden worden onevenredig hard geraakt door ongelijk en geweld tijdens de coronacrisis. © ActionAid

Geweld neem toe

Het merendeel van de vrouwen met wie we gesproken hebben (58%) vertelde dat vrouwen en meisjes nu kwetsbaarder zijn voor geweld. Dat komt vooral doordat veel jonge vrouwen hun werk verloren zijn en daardoor vaker afhankelijk zijn van gewelddadige familieleden. Politie en hulporganisaties zijn in deze tijd niet goed te bereiken. 33% heeft zelf gewelddadige situaties gezien of meegemaakt, zoals huiselijk geweld, gedwongen huwelijken en seksueel misbruik.

Vooral in Kenia was de stijging schokkend. 76% van de jonge vrouwen sprak over seksueel geweld en ongewenste zwangerschappen. Ze vertelden dat de politie te druk is met de pandemie en de genomen maatregelen. Het stoppen van geweld tegen vrouwen heeft voor hen geen prioriteit. Daarnaast is het door de avondklok moeilijk om überhaupt naar het politiebureau te gaan. Zelfs als aangifte doen wel lukt, zijn agenten vaak zelf corrupt of gewelddadig. Elona* uit Nairobi vertelt: “Zij [de politie] zijn de degen die ons vermoorden en misbruiken. Wat kunnen we daar tegen doen?”

Sneller ontslagen door discriminatie

Ook andere vormen van ongelijkheid nemen sterk toe. Vrouwen worden bijvoorbeeld sneller ontslagen van hun werk. Simran is een 27-jarige, alleenstaande moeder uit Gujarat, India. Zij heeft dit zelf meegemaakt: “Zodra de lockdown begon werden vrouwen en moslims als eerste ontslagen. Dat voelde voor mij, als moslim vrouw, echt als dubbele discriminatie. Alsof wij de schuld kregen voor het verspreiden van het coronavirus.”

Het verlies van werk heeft grote gevolgen: 75% van de vrouwen zei dat verkrijgen van voedsel op dit moment hun grootste zorg is. Een sociaal vangnet is er voor hen niet en hierdoor zijn veel vrouwen wanhopig. Lilian, een jonge vrouw uit Nairobi, Kenia, vertelt: “Zonder werk door de lockdowns, zijn veel vrouwen gedwongen tot prostitutie, om zo voor hun familie te kunnen zorgen.”

Geen tijd meer door zorgtaken

Ook onbetaalde zorgtaken, zoals het huishouden en de zorg voor (zieke) familieleden zijn bij 71% van de vrouwen met wie we spraken toegenomen. Bijna de helft van hen is twee tot vier uur per dag meer kwijt aan huishoudelijke taken. Dat komt nog bovenop de vier en een half uur die vrouwen gemiddeld al spenderen aan dit werk. Om het even in perspectief te plaatsen: mannen zijn hier gemiddeld een uur en 23 minuten per dag mee kwijt. De tijd die in deze onbetaalde taken wordt gestopt kan niet besteed worden aan (het zoeken naar) betaald werk of het volgen van onderwijs.

Verandering is mogelijk

ActionAid werkt samen met lokale partners en vrouwengroepen om directe hulp te verlenen. Deze steun is niet alleen voor de korte termijn, want zoals in al ons werk, werken we ook aan structurele verandering, zodat de positie van vrouwen verbetert en zij niet buitenproportioneel hard geraakt worden door crises. We pleiten bijvoorbeeld voor de financiering van lokale vrouwenorganisaties. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in het voorkomen en aanpakken van geweld tegen vrouwen.

*De namen van de vrouwen zijn veranderd om hun identiteit te beschermen.