Betty werkt hard op haar land om rond te komen, maar ze haalt er veel voldoening uit. Tot investeerders dreigden haar land af te pakken om er een fabriek op te bouwen. De lokale overheid zou aan deze deal goed verdienen en leverde geen bezwaar tegen de inname van haar land. Betty stond op het punt alles kwijt te raken en als vrouw kon zij zich amper verdedigen. Samen met andere vrouwen in haar gemeenschap volgde zij een workshop van ActionAid. Hier werden zij getraind om collectief in opstand te komen. Dat deden zij succesvol met een vreedzaam zangprotest.
“Dag in, dag uit zongen we dit lied bij overheidsgebouwen, het kwam zelfs op de radio. We hielden niet op tot we gehoor kregen en de lokale overheid toegaf dat het land van ons is. Nu staat mijn land zelfs officieel op mijn eigen naam en kan mijn dochter dankzij de opbrengst van mijn gewassen naar de universiteit!”
Hibo Aden is vrouwenrechtenexpert bij ActionAid Somaliland. Zij steunt lokale vrouwen om tijdens een crisis, zoals de aanhoudende droogte in haar land, de leiding te nemen. Het versterken van vrouwelijk leiderschap staat centraal. En ze ziet dat het werkt!
Hibo vertelt: “ActionAid is een feministische organisatie die de issues van vrouwen centraal stelt. Ik werk in vijf regio’s, werk samen met 85 vrouwen en coördineer 21 ‘safe spaces’. Ik wil een einde maken aan alle discriminatie, armoede en onrecht. Daarom moeten we de positie van vrouwen versterken, want vrouwen zijn in Somaliland in de meerderheid. Als we de meerderheid van de bevolking marginaliseren dan kunnen we geen gerechtigheid bereiken.”
In 2022 was haar werk meer dan ooit nodig: door enorme droogte in de Hoorn van Afrika dreigt hongersnood voor miljoenen mensen. Dankzij donateurs en vrouwen zoals Hibo konden meer dan 180.000 mensen bereikt worden met noodhulp in Somaliland.
Abebi uit Nigeria is lerares op een basisschool zonder elektriciteit, stromend water of een werkend toilet. Scholieren missen vaak lessen omdat het openbaar vervoer onbetrouwbaar is of ze bij hun ouders op de boerderij moeten werken.
Abebi vertelt: “Ik heb minder meisjes in de klas, onder andere omdat er geen toilet is en school te duur is. Grote buitenlandse bedrijven moeten belasting betalen zodat er genoeg geld is om in scholen te investeren. Onderwijs is enorm belangrijk, zeker voor meisjes.”
Het afgelopen jaar hebben we wereldwijd campagne gevoerd voor eerlijkere belastingregels. Met succes! Binnen de Verenigde Naties is een eerste belangrijke stap gezet naar een gelijkwaardiger mondiaal belastingbeleid. Ook in 2023 blijven we, samen met vrouwen zoals Abebi, strijden voor eerlijke belastingen, zodat iedereen het onderwijs krijgt waar die recht op heeft.
Pagina aangepast op 20 december 2022