Home - Actueel - Noodhulp - Crisis in Afghanistan

Crisis in Afghanistan

Nog altijd ontvouwt zich een humanitaire crisis in Afghanistan. ActionAid in Afghanistan biedt noodhulp in vier provincies, waaronder Herat, Kabul, Ghor en Belkh, waar duizenden mensen naartoe zijn gekomen op de vlucht voor geweld. En nu het winter is, is de situatie alleen maar prangender geworden.

Mensen zijn hun huizen ontvlucht met alleen de kleren die ze aanhadden. Ze hebben in de overvolle kampen en informele nederzettingen waar ze terecht zijn gekomen dringend behoefte aan noodhulp, waaronder voedsel, water en essentiële artikelen zoals hygiënekits, contant geld, dekzeilen, tenten, kookgerei, kleding en beddengoed.

 

Een van onze medewerkers ter plekke:

“De meest dringende behoeften zijn voedsel, schoon water, veilig onderdak, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Het meerdendeel van de mensen die ontheemd zijn geraakt zijn vrouwen en kinderen.”

“Vrouwen hebben geen toegang tot veilige toiletten. Ze delen die met vele andere mensen en hebben geen privacy. Moeders hebben geen plek waar ze hun baby’s borstvoeding kunnen geven.”

Uit cijfers van de UNHCR blijkt dat sinds begin 2021 meer dan 550.000 Afghanen ontheemd zijn geraakt in eigen land, waaronder 126.000 nieuwe ontheemden tussen 7 juli 2021 en 9 augustus 2021. Bovendien verergert de huidige humanitaire noodsituatie in Afghanistan de bestaande voedselcrisis.

“Veel families kunnen niet terug naar hun woonplaats omdat ze al hun geld hebben uitgegeven om naar de steden te kunnen trekken. Vaak is er niks meer voor hen om naar terug te keren omdat ze gedwongen werden te vluchten tijdens het zaaiseizoen, en als ze teruggaan is er niks om te oogsten.”

Volgens het Wereldvoedselprogramma kampen 14 miljoen mensen in Afghanistan met ernstige voedseltekorten, waaronder 2 miljoen kinderen die het risico lopen ondervoed te raken.  ActionAid verstrekt noodhulp om op die manier 35.000 mensen te bereiken met voedselhulp, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënekits voor vrouwen en meisjes.

 

Sudipta Kumar, landendirecteur van ActionAid Afghanistan, licht verder toe:

“Duizenden gezinnen, die de oplopende spanningen in hun dorpen ontvluchtten, zijn in Kabul, Mazar en Herat aangekomen met niets anders dan de kleren aan hun lijf.”

“Zwangere vrouwen en jonge moeders behoren tot degenen die het meest behoefte hebben aan voedselhulp, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. In één kamp kreeg ons team te horen dat wel 300 gezinnen  één toilet moeten delen. Tenten voor 10 mensen worden gebruikt door 50.  We maken ons grote zorgen dat gezinnen in overvolle kampen zonder onmiddellijke hulp een groter risico lopen op Covid-19 en een escalerende honger- en ondervoedingscrisis”

ActionAid biedt ook psychosociale hulp aan mensen die getraumatiseerd en ontheemd zijn door de crisis. ActionAid blijft in zeven provincies in Afghanistan werken aan onderwijsprogramma’s voor meisjes en jongens, het aanpakken van de voedselonzekerheid en het verlenen van steun voor het levensonderhoud.

Dit werk zal worden uitgebreid in gebieden waar binnenlandse ontheemden naartoe vluchten. Nu de humanitaire crisis in Afghanistan is verergerd, is het werk van ActionAid om de meest kwetsbaren, waaronder vrouwen en meisjes te beschermen dringender dan ooit.

Korte Q&A over de situatie in Afghanistan

Wat gebeurt er momenteel in Afghanistan?

Na de militaire terugtrekking van de NAVO-strijdkrachten uit het land zijn de spanningen opgelopen, waardoor een groot aantal mensen hun huizen is ontvlucht en ontheemd is geraakt in hun eigen land. Veel mensen trekken van het platteland naar stedelijke centra, waaronder de grote steden Kabul, Herat en Mazar-e-Sharif. Door de plotselinge ontwikkelingen, hebben de meeste mensen hun huizen verlaten met alleen de kleren die ze aanhebben en zeer weinig essentiële zaken. Als gevolg daarvan hebben de ontheemden dringend behoefte aan humanitaire noodhulp zoals voedsel, water en essentiële artikelen zoals hygiënekits, contant geld, dekzeilen, tenten, kookgerei, kleding en beddengoed. Ontheemden lopen ook een verhoogd risico op blootstelling aan Covid-19. De huidige humanitaire crisis in Afghanistan komt bovenop de reeds bestaande voedselonzekerheid die het gevolg was van de beperkingen op de economie en het gezinsinkomen door Covid-19, de aanhoudende werkloosheid en de escalerende voedselprijzen.

Hoe worden vrouwen en jongeren benadeeld?

Door ontheemding lopen de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog meer risico op schade door een gebrek aan zekerheid rondom hun gezondheid en persoonlijke veiligheid. Volgens de UNHCR bestaat sinds eind mei 2021 ongeveer 80 procent van de ontheemden in Afghanistan uit vrouwen en kinderen. Het is van het grootste belang dat vrouwen, kinderen en jongeren veilig zijn. In hetzelfde UNHCR-rapport wordt gesproken over kinderen die wees zijn geworden, en er moet speciale aandacht worden besteed aan kinderen die alleen reizen.

Heeft de aanwezigheid van de Taliban gevolgen gehad voor de gebieden waar ActionAid werkt?

ActionAid is aanwezig in zeven provincies in Afghanistan. Ons werk heeft in veel gebieden onder vergelijkbare omstandigheden gefunctioneerd, en door onze sterke relatie met lokale partners en gemeenschappen, en mede door brede acceptatie, is ons werk in staat door te gaan. Wij hebben regelmatig contact met onze medewerkers en partners.