De overeenstemming van bijna 200 landen om een klimaatschadefonds op te richten ziet ActionAid als de grootste overwinning van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Anderhalve dag nadat de conferentie eindigde werd het fonds toch meegenomen in het slotakkoord.
Dit jaar stond klimaatschade hoog op de agenda tijdens COP27. Na twee weken van onderhandelingen resulteerde dit in een overeenstemming tot oprichting van een klimaatschadefonds.
Nils Mollema van Action Aid zegt: “Dit klimaatschadefonds heeft lang op zich laten wachten en het is schokkend hoelang het heeft geduurd voordat rijke landen eindelijk instemden om degenen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering te helpen. Voor mensen die aan de frontlinie van de klimaatcrisis staan, biedt dit fonds hoop dat zij hulp zullen krijgen om te kunnen herstellen van klimaatrampen. Er is nog een hele weg te gaan en veel vragen zijn onbeantwoord gebleven, maar voor nu is dit een cruciaal beginpunt.”
“We hadden hoge verwachtingen van COP27 voor Afrika – en wat betreft klimaatschade zijn deze ook uitgekomen. Voor de miljoenen mensen in Oost-Afrika die het risico lopen om te verhongeren door de aanhoudende droogte, voor de meisjes die van school worden gehaald om kilometers te lopen voor water en voor families in Nigeria dakloos zijn geworden door extreme overstromingen is dit een belangrijke bevestiging dat de wereld haar steun betuigt.”, zegt Susan Otiene, Executive Director van ActionAid Kenia.
Met de overeenstemming tot een klimaatschadefonds is de eerste stap gezet. Maar over de invulling van het fonds is nog veel onduidelijkheid. Tijdens de klimaattop in 2023 zal besproken worden hoe het klimaatschadefonds er in de praktijk uit zal zien.