Home - Actueel - Noodhulp - Mijlpaal van 10.000 doden bereikt terwijl mensen in Gaza verhongeren

Mijlpaal van 10.000 doden bereikt terwijl mensen in Gaza verhongeren

Een half miljoen mensen in noord Gaza leiden aan hongersnood en ernstige ziektes door een steeds sterker gebrek aan water en eten. Ondertussen telt Gaza nu meer dan 10.000 doden.

“We zitten bijna een maand in deze crisis en de meer dan half miljoen mensen gevangen in noord Gaza, die amper de constante bombardementen overleven, wacht nu dood door verhongering,” vertelt Riham Jafari van ActionAid Palestina. “We krijgen wel wat voedsel en water de regio in, maar het is heel moeilijk om dit naar het noorden te krijgen. De wegen zijn namelijk door de bombardementen verwoest.”

Riham ziet gevallen van uitdroging en ondervoeding sterk toenemen. “Ziekenhuizen, die al weken ver boven hun capaciteit werken, kunnen uitgehongerde mensen niet helpen. Ze hebben bijna geen medicijnen en brandstof, en ook ziekenhuizen zijn niet veilig van de bombardementen,” zegt hij.

Volgens de VN wachten mensen gemiddeld zes uur in de rij om de helft van een gewone portie brood te ontvangen. Velen overleven op maar twee sneetjes brood per dag. In de afgelopen weken zijn 11 bakkerijen vernietigd, waardoor het weinige bloem dat er nog over is amper tot brood gemaakt kan worden. Ook noteert de VN een 92% afname in waterconsumptie, doordat mensen alleen nog maar brak of vervuild water kunnen drinken. Dit leidt tot een groter risico op niet alleen uitdroging, maar ook nierfalen. Bovendien kunnen nieuwe moeders zonder voldoende water geen moedermelk produceren, wat weer effect heeft op hun baby’s.

“Nu voedsel en water helemaal begint op te raken, worstelen moeders om voor hun kinderen te zorgen,” vertelt Riham. “Kindersterfte door uitdroging, vooral bij kleine kinderen die extra risico lopen bij darmziektes, is een groeiend probleem. Ook gebruiken vrouwen en meisjes momenteel menstruatieproducten veel langer dan de bedoeling is, waardoor levensbedreigende ziektes zoals het toxischeshocksyndroom vaker voorkomen. Ziekenhuizen kunnen dit momenteel niet behandelen.

“Laat duidelijk zijn: het gebruik van uithongering als wapen is een enorme schending van Internationaal Mensenrecht en een ontkenning van de basisrechten van deze mensen. Onmiddellijke actie is nodig: elke dag zonder staakt-het-vuren brengt miljoenen mensen in Gaza dichter bij dood door uithongering.”

Teken de internationale petitie voor een staakt-het-vuren

Teken nu!