Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Prioriteiten voor klimaatrechtvaardigheid op COP29

Prioriteiten voor klimaatrechtvaardigheid op COP29

Op 11 november begint de 29ste Internationale Klimaattop (COP29), dat dit jaar plaatsvindt in Azerbeidzjan. Nederland kan bij deze onderhandelingen een belangrijke invloed hebben, en heeft hier in het verleden ook gebruik van gemaakt. Om de Nederlandse delegatie naar de COP goed voor te bereiden en de goede kant op te sturen, heeft ActionAid Nederland samen met andere organisaties in de Internationale Klimaatcoalitie (onder andere Simavi, CARE Nederland, Mercy Corps, WECF en Oxfam Novib)  een ‘COP29 Position Paper‘ geschreven.

Morgenochtend zal onze beleidsadviseur Klimaatrechtvaardigheid, Agnes Schim van der Loeff, samen met andere vertegenwoordigers onze aanbevelingen toelichten aan de Kamercommissie Klimaat en Groene Groei. In de middag zal vervolgens de Tweede Kamer erover debatteren, met al onze goede raad hopelijk stevig in hun achterhoofd.

 

De Klimaattop: wat staat er op het spel?

De klimaatcrisis vraagt om onmiddellijke actie. Recente overstromingen in Bangladesh en Nepal laten de urgentie van het probleem weer duidelijk zien: klimaatverandering brengt vele slachtoffers en verwoesting met zich mee. Geen enkel land kan dit grote probleem alleen aanpakken; alleen door samen op nationaal én internationaal niveau actie te ondernemen kunnen we de grootschalige schade aan mens en milieu aanpakken.

Dit jaar staan de internationale klimaatonderhandelingen helemaal in het teken van klimaatfinanciering: het geld dat nodig is om de klimaatdoelen te halen. De belangrijke overwinning van COP28 vorig jaar om af te stappen van fossiele brandstoffen loopt gevaar als er dit jaar geen goede uitkomst komt over het nieuwe klimaatfinancieringsdoel. Helaas is er tot nu weinig vooruitgang geboekt in de onderhandelingen en zal er in november nog veel werk te doen zijn in Bakoe, Azerbeidzjan.

 

Onze aanbevelingen

Met haar langdurige inzet voor klimaatactie heeft Nederland de kans om op COP29 een leidende rol te spelen. De prioriteiten daarbij zijn:

  • Een nieuw en rechtvaardig mondiaal klimaatfinancieringsdoel, gebaseerd op giften boven leningen.
  • Nieuwe, rechtvaardige bronnen van financiering volgens het ‘vervuiler betaalt’-principe en waarbij de grootste schouders de zwaarste lasten dragen, bijvoorbeeld door een vermogensbelasting voor miljardairs.
  • Ambitieuzere plannen om uitstoot sneller te verlagen om onder 1,5°C opwarming te blijven, waarbij gemarginaliseerde groepen beschermd worden zodat er een eerlijke energietransitie plaats kan vinden.
  • Klimaatbeleid waarin gendergelijkheid verankerd is.

De landen en gemeenschappen die het hardst geraakt worden, hebben het minst bijgedragen aan de klimaatcrisis. Tegelijkertijd spelen vrouwen een cruciale rol in de aanpak van klimaatverandering. Gendergelijkheid en mensenrechten moeten daarom aan de basis staan van de onderhandelingen.

 

Meer lezen over de prioriteiten?