Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Uitkomst Klimaattop: rijke landen schuiven hun klimaatschuld op de armste landen

Uitkomst Klimaattop: rijke landen schuiven hun klimaatschuld op de armste landen

De uitkomst van deze klimaattop is een verraad aan het Parijsakkoord, aan het klimaat en aan de miljoenen mensen in het mondiale Zuiden die niet verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, maar wel het hardst geraakt worden, stelt ActionAid in Bakoe. Daar beloofden de rijke machtsblokken vannacht 300 miljard dollar voor klimaatdoelen die minstens een biljoen dollar per jaar vergen.

“Iedereen kwam hierheen voor de langverwachte klimaattop over klimaatgeld, maar dat kwam er niet. Nederland en de EU eisen wel een ambitieuze energietransitie maar laten zelf geen enkele solidariteit of ambitie zien met hun financiering. Terwijl het één niet mogelijk is zonder het ander,” zegt beleidsadviseur Klimaatrechtvaardigheid Agnes Schim van der Loeff van ActionAid Nederland. “De rijke vervuilende landen weigeren hun klimaatschuld in te lossen en brengen daarmee de mondiale klimaatdoelen in gevaar. Daarom zal de strijd om financiering en rechtvaardigheid in de volgende toppen doorgaan, totdat de nodige biljoenen er wel komen.”

De meest vervuilende landen op deze klimaattop, zoals de VS en het blok van EU-landen, laten de armste landen nu opdraaien voor hun klimaatschuld. “We zijn met het klimaat op een ramkoers, die zal leiden tot veel meer verlies van mensenlevens, natuur en stabiliteit”, zegt Agnes. “Klimaatfinanciering is geen charitas, het is welbegrepen eigenbelang voor alle landen hier. Maar het gebrek aan solidariteit met de armsten in de wereld maakt de kansen om mondiale opwarming tot 1,5 graden te beperken nu minimaal. Dat is de bittere conclusie voor miljoenen mensen in het mondiale Zuiden die nu al onder deze crisis lijden, maar ook voor de mensen die zich nu veilig wanen.”

Het ging in Bakoe vooral over de biljoenen dollars steun die elk jaar nodig zijn voor de meest kwetsbare landen. Een groot deel daarvan moet in de vorm van giften, zodat deze landen niet nog verder in de schulden worden geduwd. Maar in de laatste dagen van de onderhandelingen schoven de rijkste landen hun verantwoordelijkheid af en weigerden met een passend bedrag te komen, met een duidelijk publiek aandeel. Dit is niet in lijn met het Parijs akkoord uit 2015 waarin is vastgelegd dat er klimaatsteun moet komen voor landen die de gevolgen van klimaatverandering en de kosten van hun energietransitie zelf niet kunnen dragen. Het bedrag van 300 miljard dollar is veel te laag, stelt ActionAid.

Agnes: “Landen in het mondiale Zuiden zijn zwaar onder druk gezet om een veel te laag bedrag te accepteren, tegen sterk uitgeholde voorwaarden. Het verdrag noemt namelijk geen duidelijke verplichting voor vervuilende landen om het genoemde bedrag daadwerkelijk op te leveren, terwijl de verantwoordelijkheid voor klimaatlasten wel nadrukkelijk wordt afgeschoven op de private sector en op ontwikkelingslanden. Evenmin is er afgesproken welk aandeel van de financiering van overheden zal komen, in de vorm van giften.”

ActionAid heeft in juni het rapport Finding the Finance uitgebracht, om aan te tonen dat het geld er wel is, maar nu nog naar superrijken en grote vervuilers gaat.

 
Credit: ActionAid

ActionAid eiste van de onderhandelaars in Bakoe aflossing van de enorme klimaatschuld van rijke aan arme landen. Agnes houdt met andere deelnemers een meterslange klimaatrekening van 1-5 biljoen dollar omhoog bij een actie in de wandelgangen van Bakoe.