Even leek het erop dat er geen akkoord meer zou komen bij de Klimaattop in Bakoe, maar om 4 uur ’s nachts op zaterdagnacht werd er toch een bedroevend slecht voorstel aangenomen. Lees verder voor onze terugblik op twee moeizame weken en wat dit betekent voor klimaatrechtvaardigheid.
Deze Klimaattop, de 29e alweer, stond helemaal in het teken van geld. In het VN klimaatverdrag is namelijk afgesproken dat de groep rijke vervuilende landen van het mondiale Noorden financiële steun geven aan landen in het mondiale Zuiden. Zij hebben de klimaatcrisis namelijk niet veroorzaakt, maar ze worden er wel het hardst door geraakt én hebben minder geld om de gevolgen te bestrijden. Dit geld – klimaatfinanciering – is dus essentieel voor klimaatrechtvaardigheid, maar ook om wereldwijd de klimaatdoelen te halen en de aarde leefbaar te houden voor iedereen.
Twee weken lang volgde het ActionAid team met collega’s van over de hele wereld de onderhandelingen. Onze eigen beleidsadviseur Klimaatrechtvaardigheid, Agnes Schim van der Loeff, sprak meerdere keren met de Nederlandse delegatie over de voortgang, inclusief een gesprek met Minister Hermans. ActionAid organiseerde ook meerdere acties om aandacht te vragen voor hoe hoog de klimaatrekening nu al is, maar ook hoe eerlijke belastingen het benodigde geld vrij kan maken. Samen met het internationale klimaatnetwerk van wel 2000 organisaties hebben we ons keihard ingezet voor een zo rechtvaardig mogelijke uitkomst.
Minister Hermans (vierde van rechts) op de foto met vertegenwoordigers van de Nederlandse Klimaatcoalitie, inclusief onze eigen beleidsadviseur Agnes Schim van der Loeff (vierde van links).
Helaas is het krachtenveld niet in het voordeel van het klimaat of van rechtvaardigheid. De groep rijke vervuilende landen kwamen niet met meer geld, maar ontliepen hun verantwoordelijkheid. Een harteloze klap in het gezicht van de miljoenen mensen wereldwijd die de klimaatcrisis niet veroorzaakt hebben, maar er wel alles door verliezen.
Op de foto één van onze acties op de Klimaattop: een meer dan 10 meter lange klimaatrekening voor rijke, vervuilende landen met de duidelijke boodschap ‘Pay your debt!’
Deze uitkomst doet pijn, maar we zijn niet verslagen. Volgend jaar is de Klimaattop in Brazilië: na drie jaar onderhandelen in landen met weinig klimaatambitie en weinig ruimte voor activisme zijn de verwachtingen hooggespannen voor COP30. Bovendien is er in Bakoe afgesproken om het komende jaar verder te kijken naar hoe meer klimaatfinanciering kan worden opgebracht. Een klein lichtpuntje waar we zoveel mogelijk uit gaan halen.
Tot slot: de Klimaattoppen zijn en blijven een belangrijke manier om internationale afspraken te maken op klimaat. Maar ze zijn deel van het bredere proces van klimaatactie dat wereldwijd genomen wordt op lokaal, nationaal, en regionaal niveau. Er zijn zoveel verschillende drukpunten, samen brengen we het systeem in beweging!