Deze conventie is hard nodig. 1 op de 3 vrouwen ervaart tijdens haar leven geweld. 59 landen hebben nog steeds geen nationale wetten tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. Onderzoek van ActionAid onder 200 kledingindustrie werknemers, waarvan 181 vrouw in Dhaka, Bangladesh ondervond dat 80% van de ondervraagden seksuele geweld en intimidatie op de werkvloer had ervaren. 10% van de ondervraagde vrouwen vertelde zelfs dat ze op dit moment seksuele intimidatie, molestering en misbruik op de werkvloer ervaren.
Salma* (zie foto) van 38, die al 15 jaar in de kledingindustrie werkt vertelde: “Niemand spreekt erover. De meesten begrijpen niet eens dat ze worden mishandeld.” Salma heeft zelf verschrikkelijke incidenten ervaren op de werkvloer, inclusief een poging tot verkrachting. Maar ze kan nergens met dit probleem heen. Salma legt uit dit niet thuis te kunnen bespreken omdat ze dan niet meer zou mogen werken en haar financiële onafhankelijkheid zou verliezen. Ze legt uit dat werkneemsters die ervaringen van intimidatie met de management bespreken vaak gevraagd worden om de fabriek te verlaten. De ervaringen van Salma en haar 180 collega’s laten zien waarom een nieuwe internationale wet hard nodig is om vrouwen en andere gemarginaliseerde werknemers te beschermen.
Dit historisch moment is het resultaat van jaren aan campagnevoering door vrouwelijke vakbondsleden en vrouwenrechtenorganisaties wereldwijd. ActionAid lanceerde op 1 mei haar internationale campagne op waardig werk voor alle vrouwen, met een petitie voor deze ILO conventie. Binnen een maand tijd zijn 28.696 handtekeningen wereldwijd verzameld. In Nederland voerden we craftivism actie tijdens ‘16 days of activism tegen geweld tegen vrouwen,’ namen we deel in de twitter wave ‘to stop violence against women’ en ondertekenden we het manifest van CNV, FNV en Fairware met de oproep tot inzet voor de ILO conventie aan de Nederlandse overheid.
Wij roepen nu de ILO lidstaten op om met spoed de conventie te ratificeren zodat deze wet in werking kan treden en de epidemie van geweld, intimidatie en mishandeling tegen vrouwen op de werkvloer kan uitroeien.
* Pseudonyms zijn gebruikt om de werkneemsters identiteiten te beschermen. Salma’s verhaal is beschikbaar op aanvraag.