Vorig jaar namen we met de Feministische Partijwijzer de partijprogramma’s van 15 politieke partijen onder de feministische loep. Onze centrale vraag daarbij was: Wat is nou écht belangrijk? Want ook al antwoorden mensen vaak met een goede gezondheid, liefde, gelijkheid, vrede of vrijheid, zien we dat in de politiek weinig terug.
Nu het regeerprogramma er eindelijk ligt, was het tijd voor een nieuwe analyse. Hebben de verkozen politieke leiders iets gedaan met onze oproep om vanuit feministische waarden te regeren? Het antwoord zal je helaas niet verbazen, gezien de partijen en hun scores op de Partijwijzer vorig jaar. De plannen van dit kabinet zetten de democratie en rechtstaat onder druk. Economisch gewin en eigenbelang staan voor het nieuwe kabinet voorop. Voor kwetsbare groepen en internationale solidariteit is absoluut geen oog.
In de analyse, die je hieronder kan downloaden, hebben we gekeken naar dezelfde vier thema’s die we vorig jaar gebruikt hebben: vrouwenrechten, klimaatrechtvaardigheid, verantwoord ondernemen en duurzame ketens, en de gelijkwaardige samenleving.
Naast de vier categorieën zijn er nog veel meer redenen tot zorg. De plannen van dit kabinet zetten de democratie en rechtstaat onder druk. Door een asielcrisis uit te roepen enkel op basis van jarenlange bangmakerij, zonder enige fundering in de realiteit, worden democratische processen ondermijnd en internationale afspraken tenietgedaan. Ons demonstratierecht en ruimte voor het maatschappelijke middenveld worden beperkt, wat betekent dat het steeds moeilijker wordt voor ons als burgers om onze regering onze stem te laten horen en ter verantwoording te roepen. Bovendien verliest Nederland met deze plannen de rest van de wereld geheel uit het oog.
Het kabinet zet winst voor bedrijven boven mensenrechten en milieu, grote industriële landbouw boven kleine duurzame boeren, en het belang van Nederland boven de rest van de wereld. Zo krijgen vervuiling, uitbuiting, en belastingontwijking
de vrije loop, ten koste van emancipatie, duurzaamheid, en solidariteit. Een feministisch toekomst is nodig, én mogelijk. Daarom zijn onze 8 actiepunten voor het nieuwe kabinet: