van de vrouwen in Ethiopië is besneden
mensen in Ethiopië leeft van de landbouw
procent van de meisjes wordt voor haar 18e uitgehuwelijkt
Ethiopië wordt regelmatig geteisterd door extreme perioden van droogte. Zo veroorzaakte El Niño in 2017 de ergste droogte in dertig jaar. Dit leidde tot mislukte oogsten, waardoor 5,6 miljoen mensen in datzelfde jaar niet genoeg te eten hadden. Maar ook de droogteperiodes in de jaren ’70 en ’80 hebben littekens achtergelaten in een van ’s werelds snelst groeiende economieën.
Een groot aantal kinderen in Ethiopië heeft een leerachterstand. Bijna twee derde van de bevolking kan niet lezen en schrijven. Maar liefst 2,8 miljoen kinderen gaan niet naar school en van de kinderen die wel naar school gaan maakt bijna de helft de basisschool niet af.
Meisjes en vrouwen in Ethiopië worden structureel achtergesteld. Vooral meisjes stoppen voortijdig met school omdat ze thuisgehouden worden om bijvoorbeeld mee te helpen in het huishouden. Meisjes worden daarnaast vaak gedwongen te trouwen zodra ze besneden zijn. In Ethiopië is 65% van de vrouwen besneden, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, infecties en zelfs de dood. Vrouwen kunnen bovendien geen land bezitten, terwijl zij traditioneel degenen zijn die het land bewerken. Dit houdt hen gevangen in een achtergestelde, afhankelijke positie.
Successen op het gebied van meisjesbesnijdenis werden behaald in Ethiopië. Hier heeft ActionAid meer dan 1.000 vrouwen getraind om Women’s Watch Groups te vormen. De vrouwen leren over de schadelijke effecten van meisjesbesnijdenis, over de bestaande wetten en hoe ze meisjes tegen besnijdenis kunnen beschermen. Deze kennis heeft ertoe geleid dat meer dan 42.000 mensen in 12 gemeenschappen zijn gestopt met meisjesbesnijdenis en steeds meer meisjes het weigeren te ondergaan.
Meko Aman (19, op de foto) was de eerste vrouw in haar dorp die trouwde zonder te zijn besneden. Meko’s moeder is een van de vrouwen die actief is in een Women’s Watch Group en zij wist haar dochter voor een besnijdenis te behoeden.
“Veel meisjes blijven de verminking ondergaan, ook al zijn ze bekend met de risico’s,” vertelt Meko. “Dat komt doordat het moeilijk is om hun ouders te overtuigen. Nu kan iedereen de hulp inroepen van de Women’s Watch Group. De leden gaan met ouders in gesprek en schakelen in sommige gevallen zelfs de politie in.”
in twaalf gemeenschappen zijn gestopt met meisjesbesnijdenis en steeds meer meisjes weigeren het te ondergaan. Dit is gebeurd door de #EndFGM – campagne tegen genitale verminking bij meisjes. In Ethiopië heeft ActionAid meer dan duizend vrouwen getraind om Women’s Watch Groups te vormen. De vrouwen leren over de schadelijke effecten van meisjesbesnijdenis, over de bestaande wetten en hoe ze meisjes tegen besnijdenis kunnen beschermen.
konden de basisschool afronden en 35.000 vrouwen genereerden een zelfstandig inkomen dankzij de steun van ActionAid in 2014.
bezoeken sinds 2018 tweemaal per week een REFLECT-groep, waar wordt gesproken over het belang van onderwijs. De vrouwen maken daarnaast een start met sparen voor het onderwijs van hun kinderen.
gaven onze supporters voor onze noodactie bij de aanhoudende droogte in Ethiopië, Somaliland, Zimbabwe en Malawi. Hiermee konden we mensen ondersteunen met voedsel en schoon water. Daarnaast konden we duurzame landbouwtrainingen geven, zodat mensen in deze landen zich ook in de toekomst kunnen weren tegen crises.
kwam ActionAid’s Hotter Planet, Humanitarian Crisis rapport (link)over duurzaam klimaat uit.
Hierin staan analyses van het weerfenomeen El Niño, casestudies, en aanbevelingen voor overheden, donoren en humanitaire organisaties over preventie en aanpassingen bij extreem weer als gevolg van klimaatverandering.
Met behulp van ActionAid zijn in 2018 in Ethiopië voorscholen opgezet, waardoor meer kinderen van 4 tot 6 toegang krijgen tot een goede voorschool. Vrouwen spelen een belangrijke rol: de kwaliteit van het onderwijs wordt door moeders gemonitord.
ActionAid werkt sinds 1989 in Ethiopië. We werken nauw samen met lokale partnerorganisaties.
Pagina aangepast op 19 april 2019