Home - Droogte te lijf

Droogte te lijf

Al jaren werkt ActionAid overal ter wereld samen met vrouwen om honger tegen te gaan. Niet alleen omdat dat hun recht is, maar ook omdat investeren in vrouwen één van de meest effectieve manieren is om honger en armoede tegen te gaan.

Daarom organiseren we boerinnen in bonden om hun positie te versterken. Samen roepen we overheden op om meer te investeren in kleinschalige, lokale voedselproductie en landrechten van vrouwen te beschermen. Ook helpen we boerinnen om zich te weren tegen klimaatverandering met duurzame landbouwtrainingen en klimaatbestendige zaden. Lees hieronder enkele verhalen van vrouwen die de droogte met succes te lijf gaan.

“Ik ben vastbesloten om hier een succes van te maken!”

Margaret Mutune uit Kenia is weduwe en maakte lange dagen als landarbeider, waarbij ze 2 dollar per dag verdiende. Via ActionAid nam ze deel aan een uitwisseling met boeren uit een district verderop. Van hen leerde Margaret over nieuwe landbouwmethoden die rekening houden met extreme weersomstandigheden, zoals aanhoudende droogte. Toen Margaret zag welk effect dit had op de oogst, mobiliseerde ze de mensen in haar dorp om ook over te schakelen op een andere werkwijze. Margaret heeft nu haar eigen boerderij, die als voorbeeld dient voor anderen. Ze heeft genoeg voedselvoorraden in haar schuur. Andere dorpelingen volgen snel. “Ik ben vastbesloten om hier een succes van te maken, omdat ik in Yatta heb gezien dat het kan!”

Margaret uit Kenia volgende een landbouwtraining van ActionAid en wist haar oogst te vergroten. ©ActionAid

“Het is het beste systeem dat we ooit hebben gehad”

Amie Diouf woont op het eiland Baout voor de kust van Senegal. Boeren hebben het hier zwaar: door extreme regenval en overstromingen zijn enorme stukken landbouwgrond verwoest. Het gevolg is dat veel families honger lijden. Dankzij ActionAid’s duurzame landbouwtrainingen maakte Amie kennis met ‘tafeltuinieren’: hooggelegen moestuinen op tafels. Regenwater voor kleinschalige irrigatie wordt opgeslagen in tonnen. “Het is het beste systeem dat we ooit hebben gehad,” zegt Amie. Elke vrouw die de training volgt, traint vervolgens 15 andere vrouwen. Hierdoor kunnen alle vrouwen op het eiland binnenkort voldoende voedsel verbouwen om hun kinderen te voeden, ook in tijden van extreme droogte of veel regenval.

Amie Diouf uit Senegal volgde een landbouwtraining van ActionAid. Vervolgens trainde ze 15 andere vrouwen. ©Clément Tardif/ActionAid

Farmer Field Schools in Kenia

De afgelopen jaren heeft ActionAid in Kenia, in samenwerking met AUSAID, de succesvolle Farmer Field Schools (FFS) opgezet – een methode ontwikkeld door de FAO. Lokale boeren krijgen trainingen over duurzame landbouwtechnieken, klimaatverandering en collectieve voedselproductie. Ook worden irrigatiekanalen aangelegd en droogtebestendige gewassen verbouwd. Vrouwen hebben een centrale rol in het project.

“Via onze Farmer Field School heb ik al trainingen gevolgd. Ik ken nu een paar trucjes om bijvoorbeeld water te bewaren en planten te bemesten. Ook plant ik droogtebestendige bonen, waardoor ik nu veel meer kan oogsten” vertelt Virginia Muatha.

Virginia Muatha uit Kenia volgt via haar Farmer Field School trainingen in duurzame landbouw. ©Søren Bjerregaard/ActionAid

Een betere toekomst dankzij een lening

Shamsa (50) uit Somaliland moest rondkomen van 1,50 dollar per dag. Hiervan kon ze haar kinderen slechts twee keer per dag maispap geven. Van ActionAid kreeg ze een lening van 300 dollar, waarvan ze tien schapen kocht. Ze fokte de dieren en verkocht ze met winst op de markt. Hierdoor kon ze het eerste deel van de lening terugbetalen en nieuwe schapen kopen. Haar kinderen krijgen nu groenten en twee keer per week geitenvlees.

Shamsa voelde zich enorm trots, toen ze winst maakte met de verkoop van haar schapen. Het hielp haar te overleven toen El Niño haar land trof. Ze is nu voorzitter van een vrouwengroep die andere moeders helpt met een lening. Zo helpt ze andere vrouwen om ook te overleven in tijden van hongersnood.

Shamsa is trots op het inkomen dat ze verdient en helpt nu andere moeders met een lening. © Jennifer Huxta/Actionaid

Pagina aangepast op 5 februari 2018