Temperaturen van meer dan 50 ⁰C, verwoestende droogte in de Hoorn van Afrika en steeds meer bosbranden in Spanje. Klimaatverandering is een grote wereldwijde crisis die op dit moment al miljoenen mensen in het mondiale Zuiden keihard raakt. In het mondiale Noorder zit men nog hoog en droog. Dat is wrang, want juist daar komt de meeste vervuiling vandaan. Zo is klimaatverandering niet alleen catastrofaal voor de planeet, maar ook een katalysator voor mondiale ongelijkheid.
Het probleem is groot, maar er zijn wel degelijk oplossingen. Tijdens de Climate Talks webinar serie bespreken we in drie sessies wat er moet gebeuren om verdere klimaatverandering tegen te gaan, welke maatregelen we moeten nemen om beter te leren omgaan met de gevolgen en hoe we als mensheid de aanpak van klimaatverandering gaan bekostigen.
Tevens luisteren we naar de ervaringen van mensen uit het mondiale Zuiden en kijken we met hoop naar de toekomst. De Engelstalige webinars kun je hier terugkijken.
Mercy Grace Munduru is Programma Manager bij ActionAid International Uganda. Met haar achtergrond als advocaat weet ze feilloos de vinger op ze systeemproblemen te leggen. Ze werkt onder andere aan een project dat probeert te voorkomen dat een grote oliepijplijn van Oeganda naar Tanzania wordt getrokken, dwars door lokale gemeenschappen en hun grondgebied heen.
Roselilly Ushewokunze is klimaat- en vrouwenrechtenactivist uit Zimbabwe. Ze is actief betrokken bij het opbouwen van bewegingen, belangenbehartiging en onderzoek als benaderingen om structurele en systemische problemen aan te pakken die duurzame ontwikkeling en klimaatactie belemmeren. Haar werk is gebaseerd op het inzicht dat vrouwen en andere sociaal en economisch achtergestelde groepen de brute impact van klimaatverandering absorberen.
Rukia Cornelius komt uit Zuid-Afrika en woont in Nederland. Als activist is ze werkzaam voor Oxfam Novib en houdt ze zich voornamelijk bezig met vrouwenrechten in de breedste zin van het woord: Gender Based Violence, economische gelijkheid, gender in mijnbouw en nog veel meer. Haar ervaring en unieke inzichten maken haar een waardevolle gesprekspartner over dit onderwerp!
Bekijk de eerste webinar hier terug:
Tasneem Essop is geboren en gevestigd in Zuid-Afrika en heeft bijzonder veel ervaring binnen de klimaatbeweging. Ze is de Founding Director van de Energy Democracy Initiative in Zuid-Afrika en is expert op het gebied van klimaat, energie, armoede en social justice. Ze werkte o.a. de Global Call for Climate Action en voor WWF International en was hoofd van de delegatie voor deze organisatie onder andere op de Parijs COP.
Teresa Anderson is Klimaatbeleid coordinator voor ActionAid International. Ze is specialist in landbouw en agro-ecologie. Daarnaast is ze werkzaam bij de VN klimaatonderhandelingen om de rechten van kwetsbare groepen te beschermen. Ze schreef meerdere rapporten over klimaat, waaronder ActionAid’s ”Principles for a Just Transition in Agriculture”.
Daniëlle Hirsch is directeur van Both ENDS, een Nederlandse milieuorganisatie. Als student Environment and Development Economics verhuisde ze naar de sloppenwijken en zag armoede van dichtbij. In de jaren negentig werkte ze als internationaal adviseur voor lokale overheden in o.a. Chili, Centraal-Aziatische Republieken en Bangladesh, maar ook voor bijvoorbeeld de Verenigde Naties en de Voedselbank. Uit ervaring weet ze hoe Nederlandse belastingontwijking armoede en klimaatproblemen in de hand werkt. Tegenwoordig werkt ze met Both ENDS aan milieurechtvaardigheid.
Bekijk de tweede webinar hier terug:
Harjeet Singh is expert op gebied van klimaatimpact, migratie en adaptatie. Hij is Senior Adviseur Climate Impacts bij Climate Network. Harjeet heeft landen wereldwijd geholpen in het tackelen van klimaat verandering. Daarnast is hij ook Strategic Advisor Global Partnerships bij de Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative.
Ferko Bodnar werkt bij de Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van Buitenlandse Zaken sinds 2011. Hij werkt hier aan landbouw en voedselzekerheid en duurzame handel. Sinds kort werkt hij ook op de relatie tussen klimaatverandering, energie, voedselzekerheid en waterbeheer. Daarnaast houdt hij zich bezig met het gebruik van verandertheorieën in beleid en evaluatie.
Mizan Khan is de Deputy Director bij The International Centre for Climate Change & Development en de Technical Lead van de LDC Universities’ Consortium on Climate Change (LUCCC). Daarnaast heeft hij als professor/scholar op verschillende universiteiten gewerkt. Hij schreef ook mee aan het IPCC rapport als lead author.
Bekijk de derde webinar hier terug:
Pagina aangepast op 26 september 2023