Home - Climate Talks: webinars over klimaatverandering
Climate talks: a webinar series on what we can doe against climate change

Temperaturen van meer dan 50 ⁰C, verwoestende droogte in de Hoorn van Afrika en steeds meer bosbranden in Spanje. Klimaatverandering is een grote wereldwijde crisis die op dit moment al miljoenen mensen in het mondiale Zuiden keihard raakt. In het mondiale Noorder zit men nog hoog en droog. Dat is wrang, want juist daar komt de meeste vervuiling vandaan. Zo is klimaatverandering niet alleen catastrofaal voor de planeet, maar ook een katalysator voor mondiale ongelijkheid.

Het probleem is groot, maar er zijn wel degelijk oplossingen. Tijdens de Climate Talks webinar serie bespreken we in drie sessies wat er moet gebeuren om verdere klimaatverandering tegen te gaan, welke maatregelen we moeten nemen om beter te leren omgaan met de gevolgen en hoe we als mensheid de aanpak van klimaatverandering gaan bekostigen.

Tevens luisteren we naar de ervaringen van mensen uit het mondiale Zuiden en kijken we met hoop naar de toekomst. De webinars zijn gratis bij te wonen en de voertaal is Engels.

De webinars

  • Climate impact on gender inequality – Woensdag 13 juli, 19.30 uur
  • How to avoid, reduce and address climate catastrophe – Woensdag 27 juli, 19.30 uur
  • Ensuring equitable climate financing – Woensdag 10 augustus, 19.30 uur

Aanmelden Climate Talks

Stap 1 van 2

Bineta Fall (72) uit Senegal staat bij de overblijfselen van haar rijstwinkeltje op het eiland Baout (Senegal). Benita was de laatste persoon die rijst oogstte, voordat verzilting van de bodem daar een eind aan maakte. © ActionAid

Sprekers

Climate impact on gender inequality

Mercy Grace Munduru is Programma Manager bij ActionAid International Uganda. Met haar achtergrond als advocaat weet ze feilloos de vinger op ze systeemproblemen te leggen. Ze werkt onder andere aan een project dat probeert te voorkomen dat een grote oliepijplijn van Oeganda naar Tanzania wordt getrokken, dwars door lokale gemeenschappen en hun grondgebied heen.

Roselilly Ushewokunze is klimaat- en vrouwenrechtenactivist uit Zimbabwe. Ze is actief betrokken bij het opbouwen van bewegingen, belangenbehartiging en onderzoek als benaderingen om structurele en systemische problemen aan te pakken die duurzame ontwikkeling en klimaatactie belemmeren. Haar werk is gebaseerd op het inzicht dat vrouwen en andere sociaal en economisch achtergestelde groepen de brute impact van klimaatverandering absorberen.

Rukia Cornelius komt uit Zuid-Afrika en woont in Nederland. Als activist is ze werkzaam voor Oxfam Novib en houdt ze zich voornamelijk bezig met vrouwenrechten in de breedste zin van het woord: Gender Based Violence, economische gelijkheid, gender in mijnbouw en nog veel meer. Haar ervaring en unieke inzichten maken haar een waardevolle gesprekspartner over dit onderwerp!

 

Overige sprekers worden z.s.m bekend gemaakt

Pagina aangepast op 28 juni 2022