Home - Doe mee - Campagnes - Access to Justice

Stop geweld tegen vrouwen!


Doneer nu »
Elizabeth uit Kenia is hulpverlener bij een SMS-hulplijn. Ze steunt vrouwen die te maken hebben gehad met geweld.
Je kan het gerust een wereldwijde epidemie noemen: geweld tegen vrouwen. 35% van alle vrouwen wereldwijd krijgt er namelijk mee te maken. Thuis, op straat, op het werk en in productieketens. En elke vrouw is er één te veel.
Daar kwam het afgelopen 1,5 jaar de COVID-19 pandemie nog eens overheen, wat het leven voor veel vrouwen nog moeilijker maakte. In Oeganda verdubbelde het aantal geweldsmeldingen het afgelopen jaar en in Bangladesh stegen de meldingen met een ongekende 983%. Dit moet veranderen! Help jij mee? »
 • 80%

  van alle vrouwen in Kenia krijgen te maken met geweld.

 • 8,7%

  van geweldsincidenten tegen vrouwen worden in Kenia gemeld.

 • 35%

  van alle vrouwen wereldwijd krijgt te maken met geweld.

Vrouwen lijden in stilte

Veel vrouwen raakten hun inkomen en zelfstandigheid kwijt. Afgesloten van de buitenwereld krijgen ze niet alleen steeds meer te maken met huishoudelijk en seksueel geweld, maar wordt dit ook steeds minder gemeld. In een land als Kenia, waar 80 procent van de vrouwen geweld meemaakt en slechts 8,7 procent hiervan wordt gerapporteerd, is dit een erg verontrustende ontwikkeling.

Geweld melden via SMS

In Kenia bezit 75 procent van de bevolking een mobiele telefoon. En hier ligt dan ook een uitkomst: met het project Access to Justice, onze SMS-hulplijn in Kenia, kunnen nu ook geïsoleerde vrouwen per SMS geweld melden. De getrainde hulpverleners, zoals Elizabeth, van partnerorganisatie Sauti ya Wanawake (‘stem van de vrouwen’), schieten direct te hulp met medische, juridische en mentale steun.

Een recente evaluatie van de hulplijn laat het succes en de potentie zien. Zo zijn er al 650 vrouwen geholpen en kwamen er vorig jaar in één maand wel 275 geweldszaken voor de rechter. En het is meer dan alleen een meldpunt. Ook werden er al 638,600 berichten verstuurd naar vrouwen met tips voor geweldpreventie. Eenmaal op de rader krijgen vrouwen trainingen aangeboden voor bijvoorbeeld het opzetten van een eigen onderneming. Met jouw steun is hun veiligheid binnen handbereik »

“Ik weet nu beter hoe ik om hulp kan vragen”

Sinero maakte tijdens de lockdown gebruik van de SMS-hulplijn. “Mijn man en ik zijn allebei ons werk kwijtgeraakt en zaten thuis. Hij was gestrest en ik voelde me niet veilig. Ik heb toen via SMS ActionAid om hulp gevraagd. Zij hebben me in contact gebracht met psychologische hulpverleners en die hebben me ontzettend goed geholpen. Ik weet nu beter hoe ik met de situatie om moet gaan en hoe ik om hulp kan vragen. Er zijn veel vrouwen die dat niet weten. Zij lijden in stilte.”

Steun vrouwen zoals Sinero!

Doneer nu »

Dit doet ActionAid

 • We steunen projecten die vrouwen beschermen of bijstand verlenen, zoals juridische en emotionele bijstand. Bijvoorbeeld middels het Access to Justice project.

 • We geven leiderschapscursussen en bouwen Women Safe Spaces voor vrouwen, een plek waar ze in alle veiligheid tot rust kunnen komen.

 • We doen onderzoek naar geweld tegen vrouwen, o.a. in productieketens, zodat we gefundeerd bedrijven én overheden kunnen aanspreken en voor betere wetgeving kunnen pleiten.