Home - Doe mee - Campagnes - Geweld tegen vrouwen en meisjes

Stop geweld tegen vrouwen en meisjes

Geweld, seksuele intimidatie en misbruik – veel vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden krijgen ermee te maken. Het gebeurt buiten, op weg naar school of in de bus maar ook achter gesloten deuren.
In Ghana krijgt maar liefst 94% van de kinderen te maken met geweld. Op zichzelf al afschuwelijk, maar het belemmert jonge meisjes ook om zich te ontwikkelen en een beter bestaan op te bouwen. Het houdt hen gevangen in een cyclus van armoede.
  • 94 %

    van de kinderen in Ghana krijgt te maken met geweld

  • 125 mln

    meisjes en vrouwen leven met de pijnlijke gevolgen van besnijdenis

  • 1 op de 3

    vrouwen wereldwijd heeft te maken (gehad) met geweld

Het verhaal van Valeria uit Ghana

Het lijkt een normale dag te worden voor Valeria wanneer ze op weg gaat naar haar werk. Totdat haar 14-jarige dochter (niet op de foto) door een onbekende man wordt ontvoerd en gedwongen met hem te trouwen. Haar moeder is radeloos.

Valeria weet haar dochter terug te krijgen en probeert de draad weer op te pakken. Maar het is een leven vol angst. Vooral haar dochters waren lange tijd bang voor ontvoeringen en geweld. Met hulp van ActionAid gaan ze nu weer naar school en leren ze zichzelf te beschermen.

In onveilige situaties kunnen meisjes en vrouwen in het dorp van Valeria op COMBAT rekenen. ©ActionAid
ActionAid werkt samen met zogenaamde COMBAT-teams die bestaan uit ouders uit het dorp om (seksueel) geweld terug te dringen. Zij helpen met:
  • Voorlichting over geweld, vrouwenrechten en het belang van onderwijs;
  • signaleren, voorkomen en oplossen van geweldsincidenten;
  • opvang van slachtoffers en hen bijstaan met (juridische) hulp.
In het afgelopen jaar hebben we met onze COMBAT-teams veel vrouwen en meisjes in Ghana kunnen bereiken. Het aantal geweldsincidenten is gedaald en er gaan meer kinderen naar school.
Maar het is niet voldoende. Elk slachtoffer van geweld is er een te veel. Daarom zijn meer teams nodig. Niet alleen in Ghana, maar ook in andere landen.

 

 
COMBAT-teamleden in Ghana. © ActionAid

Pagina aangepast op 11 maart 2019