Home - Doe mee - Campagnes - De verborgen prijs van kerstcadeau’s
Veel producten die je in Nederland aan de kassa afrekent, worden aan de andere kant van de wereld geproduceerd of bevatten ingrediënten die van ver komen. En hoewel we het misschien niet zien of proeven, is de harde realiteit dat de rechten van vrouwen hierbij vaak grof geschonden worden.
Zo is de kans groot dat een nieuw kledingstuk in een textielfabriek in Bangladesh in elkaar is genaaid, waar 80 procent van de vrouwen die daar werken te maken krijgt met geweld. En zo reken je misschien een elektrische fiets af zonder te weten dat voor de productie van de accu
vrouwen worden uitgebuit. Of zit er in je kerstkransje palmolie uit Guatamala, waar een boerin dankzij de palmolieplantage te maken heeft met vervuiling en intimidatie.  Vind jij ook dat dit niet kan? »
  • $0,22

    verdient een vrouw die in een textielfabriek werkt per uur

  • 43%

    van de Guatemalteekse palmolie komt naar Nederland

  • 4 op de 5

    vrouwen die textielarbeiders zijn in Bangladesh krijgen te maken met geweld

Lelijke kersttrui

Grote kans dat een trui onder de kerstboom door een vrouw in Bangladesh in elkaar is genaaid voor $0,22 cent per uur. Tijdens werkdagen van minstens 12 uur en onder barre omstandigheden. Hoge temperaturen, slechte luchtcirculatie, stof en lawaai zorgen voor stress en gezondheidsproblemen. 4 op de 5 vrouwen die in een textielfabriek werken krijgen te maken met geweld. Wereldwijd is 80% van de arbeiders in de textielindustrie vrouw.

Kerstkransje

Palmolie zit in talloze producten zoals chocolade, kerstkransjes, make-up en (luxe) verzorgingsproducten. In Guatemala krijgen vrouwen in de omgeving van de palmolieplantages te maken met intimidatie, gedwongen prostitutie en verkrachting door plantagemedewerkers.

Elektrische fiets

In de accu van de populaire elektrische fiets zit vaak de grondstof mangaan. Grootschalige mangaanmijnbouw in Zuid-Afrika vervuilt het drinkwater en de lucht. Dit heeft ernstige ziektes, zoals longkanker, bij de lokale bevolking tot gevolg. De ziekenzorg komt op de schouders van de vrouwen terecht. Seksueel geweld door mijnwerkers en gedwongen prostitutie vindt veel plaats.

Geweld in een textielfabriek

Rahima (niet haar echte naam) werkt in een textielfabriek in Bangladesh. Ze naait 70 uur per week truien in elkaar, bestemd voor de internationale verkoop. Ze verdient ongeveer $0.22 cent per uur.

“Ik was om drie uur ‘s nachts klaar met mijn dienst maar mijn manager zei dat ik door moest werken. Dit was vaker gebeurd en ik was ontzettend moe, dus zei ik nee. Hij werd boos en begon te schelden. Toen ik weg probeerde te lopen sloeg hij me met een hard voorwerp op mijn hoofd. Ik bloedde maar hij stopte niet en probeerde me mee te sleuren naar boven. Gelukkig kwam er op dat moment iemand binnen. Ik durf bijna niet meer aan dit voorval te denken omdat het me zo bang maakt.”

© Fabeha Monir/ActionAid

Dit zou nooit mogen gebeuren. Steun jij vrouwen zoals Rahima?

Doneer nu »

Dit doet ActionAid

  • We steunen projecten die veiligheid bieden aan vrouwen of bijstand verlenen na een incident, zoals juridische, medische en emotionele steun.

  • We geven leiderschapscursussen en versterken de positie van vrouwen om gerechtigheid te eisen op de werkvloer. Dit doen we bijvoorbeeld door makkelijk te bereiken informatie- en steunloketten in te richten voor textielarbeiders.

  • We lobbyen, voeren campagne en zetten in op internationale wetgeving waarin maatschappelijk
    verantwoord ondernemen, inclusief het tegengaan van
    geweld tegen vrouwen, in ketens wordt afgedwongen.