De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker zichtbaar. Steeds vaker worden mensen in ontwikkelingslanden geconfronteerd met lange periodes van droogte of juist extreme regenval. Oost-Afrika kampt bijvoorbeeld al jaren met aanhoudende droogte. Soms is er helemaal geen water in de buurt te vinden, en zien mensen zich genoodzaakt om vervuild water te drinken. Oogsten mislukken keer op keer en vee sterft. Daardoor is er niet alleen gebrek aan voedsel, maar ook aan zaden om te planten voor het nieuwe seizoen. Vooral vrouwen worden hier bijvoorbeeld hard door geraakt, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de voedselproductie.
Het is belangrijk dat overheden en burgers in ontwikkelingslanden extra steun krijgen en dat hun stem wordt gehoord in klimaatbeleid. De overheden van rijke landen, zoals Nederland, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de uitstoot van broeikasgassen, maar ontwikkelingslanden lijden het ergst onder de gevolgen ervan.
Fatou Sarr (45) uit Senegal verbouwt rijst. Samen met haar man, die visser is, heeft ze grote moeite om haar 5 kinderen te voeden. Door de verzilting van het land is de vruchtbaarheid van de bodem aangetast, waardoor het verbouwen van rijst steeds moeilijker wordt. “Armoede raakt de gezondheid en het onderwijs van onze kinderen, maar we doen ons best om de kinderen in school te houden,” vertelt ze.
Diamniadio Island in Senegal heeft veel last van klimaatverandering. Onregelmatige regelval, stijgende zeespiegel en verzilting van het land heeft het bestaan van vele mensen vernietigd met keiharde sociale impacts. Het verbouwen van rijst is gestopt, de visserij en het verzamelen van schaaldieren gaan ook achteruit. ActionAid werkt samen met de lokale bevolking om via acro-ecologie de klimaatweerbaarheid en het bestaan te verbeteren.