Home - Doe mee - Campagnes - Stop geweld tegen vrouwen – petitie

Stop geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is nog altijd een van de grootste mensenrechtingenschendingen ter wereld. Maar liefst 35 procent van de vrouwen krijgt er in haar leven mee te maken. Door de coronacrisis neemt dat percentage alleen maar verder toe. Zo verdubbelde het aantal geweldsmeldingen in Oeganda sinds het begin van de crisis. En in Bangladesh zagen we zelfs meer dan een vertienvoudiging! Wij willen dit geweld een halt toe roepen.
ActionAid zet zich in voor een eerlijke, duurzame toekomst met gelijke kansen voor iedereen. En dat betekent dat we ook een vuist maken tegen geweld! Want waar (de angst voor) geweld regeert, worden vrouwen geremd in hun groei, in hun volwaardige deelname aan de maatschappij, in hun vrijheid en onafhankelijkheid. En daardoor groeit de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in plaats van dat die afneemt. Dat mag toch niet gebeuren?! Spreek je dan uit tegen geweld!

Teken tegen geweld

  • We sturen je onze nieuwsbrief over deze campagne en andere acties van ActionAid. Vul je ook je telefoonnummer in? Dan bellen we je graag om je te vertellen over lopende campagnes en manieren om ons werk te steunen. Lees meer in ons privacybeleid.
Agnes uit Oeganda werd verkracht door twee mannen. ActionAid hielp Agnes met psychische hulp en stond haar bij in de rechtzaak tegen hen, die ze won. © ActionAid

Geweld tegen vrouwen en meisjes is helaas van alle tijden: thuis, op het werk of op straat. Iedereen heeft het recht op een veilig leven en dat wordt vrouwen maar al te vaak ontnomen. Geweld is een wereldwijd probleem, maar vrouwen en meisjes die in armoede leven lopen nog meer risico.

Minder kansen door geweld

Angst voor geweld weerhoud vrouwen ook nog eens van kansen. Een onveilige school? Minder meisjes in de klas. Intimidatie en geweld op werk? Vrouwen blijven thuis van een betaalde baan en blijven financieel afhankelijk. Die afhankelijkheid maakt het ook nog eens moeilijk om een gewelddadige partner te verlaten. Vrouwen moeten kunnen gaan en staan waar ze willen, zonder angst voor geweld.

Coronacrisis ook een geweldscrisis

Uit onderzoek van ActionAid blijkt dat huiselijk geweld tegen vrouwen sinds het begin van de coronapandemie explosief is gestegen. Lockdowns en toenemende stress zorgen voor meer gewelddadigheid door partners. Vrouwen die thuis opgesloten zitten kunnen geen kant op en raken steeds afhankelijker én afgesloten van het openbare leven. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt, net als bij eerdere humanitaire crises, steeds verder toe.

Op die manier staan vrouwen straks na de crisis met 2-0 achter. Er wordt gebouwd aan een toekomst waarin onvoldoende rekening wordt gehouden met de specifieke wensen, ideeën en behoeften van vrouwen op het gebied van veiligheid, wetgeving en gezondheid. Dat betekent dat we steeds verder verwijderd raken van een eerlijke toekomst waarin iedereen dezelfde kansen krijgt en kan pakken, doordat vrouwen niet tot nauwelijks betrokken zijn bij besluitvorming over de toekomst.

Als we de toekomst structureel willen veranderen, moeten we vandaag beginnen geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen!

Ja, ik spreek me uit tegen geweld >>

Waarom de bescherming van vrouwen zo belangrijk is

Angst voor geweld staat de deelname van vrouwen aan de maatschappij in de weg. En dat heeft grote gevolgen, want er is een sterk verband tussen de uitsluiting van vrouwen en armoede en ongelijkheid. Zo zijn landen met een kleine ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vaak rijkere landen. En landen waar meer dan 30 procent van het parlement bestaat uit vrouwen, zijn gelijkwaardiger en democratischer.

Erkenning en inspraak

ActionAid vindt het belangrijk dat vrouwen zélf kunnen beslissen over lijf en leven. Nog te vaak worden vrouwen niet gehoord in beslissingen die ook hen aangaan: van huishouden tot dorpsraad tot nationale overheid – veelal bepalen mannen. Als gevolg daarvan sluit beleid en wetgeving vaak niet goed aan op de behoeften van vrouwen. Vrouwenrechten zeker stellen begint vaak met het zichtbaar maken van vrouwen en hun wensen, hun directe deelname aan de onderhandeltafel en meer vrouwelijk leiderschap.

Minder inkomen en inspraak over economische beslissingen

Vrouwen die een betaalde baan hebben, lopen vervolgens tegen allerlei obstakels op. Gemiddeld verdienen vrouwen een kwart minder dan mannen. En hoewel vrouwen wereldwijd 65 procent van het werk verrichten, verdienen zij slechts 10 procent van het wereldwijde inkomen. Ze dragen ook de lasten van onbetaalde zorgtaken, waardoor ze bijna 2,5 keer meer werk doen dan mannen.

Van slachtoffer tot voorvechter

Wangu Kanja is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation, een partnerorganisatie van ActionAid in Nairobi. In 2002 maakte ze een traumatische ervaring mee: haar auto werd gestolen, terwijl zij met een pistool op haar hoofd werd verkracht. Toen ze aangifte deed bij de politie, werd alleen de gestolen auto gerapporteerd en niet haar verkrachting.

Wangu kwam in een diepe depressie terecht door het stigma en het opgedrongen schuldgevoel. Maar na twee jaar herpakte ze zich. “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer van verkrachting worden en hun rechten niet kennen. Mijn stichting helpt hen door middel van therapie, voorlichting over hun rechten en ondernemerstrainingen. Zo maken we ze weer sterk, positief en onafhankelijk na een traumatische ervaring.”

Wangu zette haar traumatische ervaring om in iets positiefs. © Georgina Goodwin/ActionAid

ActionAid steunt voorvechters van een veilige wereld

ActionAid steunt mensen wereldwijd die hun nek uitsteken voor een veilige wereld en gendergelijkheid, we steunen dappere mensen die bouwen aan een wereld waar (angst voor) geweld de ontwikkeling van vrouwen en meisjes niet in de weg staat. Een wereld waar meisjes naar school kunnen, vrouwen een eigen inkomen kunnen verdienen en zij mee kunnen beslissen over zaken die ook hen aangaan.

We helpen vrouwen hun positie te versterken en gehoord te worden om hun rechten te realiseren. We werken met vrouwen om te identificeren welke veranderingen zij willen zien en denken mee hoe die te realiseren. Naast training over hun rechten en leiderschap werken we met de hele gemeenschap, inclusief de mannen, om de positie van vrouwen te versterken.

  • We voeren campagne, bijvoorbeeld door te pleiten voor betere wetgeving die vrouwen beschermt tegen geweld thuis, onderweg en op het werk.

  • We doen onderzoek zodat we gewapend met informatie en aanbevelingen naar bedrijven, media en ministeries kunnen stappen.

  • We geven trainingen over vrouwenrechten en vrouwelijk leiderschap, zodat vrouwen het voortouw kunnen nemen in het verbeteren van hun positie.

  • We organiseren vrouwen in coöperaties, netwerken of vakbonden om hun veiligheid te vergroten en hun economische positie te verbeteren.