Cycloon Idai kwam op 14 maart aan land en liet een spoor van vernieling achter in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort, uit elkaar gerukt of staan onder water. Grote gebieden zijn daardoor van de buitenwereld afgesloten. Het dodental staat op ruim 750, maar er wordt gevreesd voor duizenden dodelijke slachtoffers.
Onze collega’s van ActionAid Mozambique, Zimbabwe en Malawi werken keihard samen met lokale partners om hulp te bieden, ook in de zeer moeilijk bereikbare gebieden. Er is dringend meer hulp nodig om meer mensen te bereiken.
dodelijke slachtoffers eiste de cycloon
mensen zijn getroffen
mensen raakten hun huis kwijt
De situatie is kritiek. “Mensen hebben geen eten, water of medicijnen en het aantal doden stijgt,” vertelt onze collega Marcai Cossa van ActionAid Mozambique. “Wanhopige mensen staan op daken van gebouwen om gered te worden. Reddingsmedewerkers zijn bang dat er niet genoeg middelen zijn om iedereen te helpen. De zwaarst getroffen gebieden zijn afgesloten van de rest van de wereld, zonder stroom of een manier om te communiceren. Deze verschrikkelijke situatie wordt verergerd door de aanhoudende regen.”
De gevolgen van de cycloon zullen nog lang merkbaar blijven. Bewoners van veel van de getroffen gebieden zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van landbouw, maar hun gewassen zijn door de overstromingen weggespoeld. Als ze de directe gevolgen van de cycloon overleven hebben zullen ze te kampen krijgen met voedseltekorten. Daarom is het essentieel om al snel plannen te maken voor de wederopbouw.
Door het veranderende klimaat, komen natuurrampen zoals cycloon Idai, steeds vaker voor. Deze cycloon laat zien dat mensen in ontwikkelingslanden, die het minst aan klimaatverandering hebben bijgedragen, er het hardst door worden geraakt. Zij zijn de eersten die de gevolgen van de klimaatcrisis moeten dragen en hebben de minste middelen om zich erop voor te bereiden of te herstellen.
ActionAid komt nu in actie om noodhulp te verlenen aan slachtoffers. Maar wanneer de hoogste nood voorbij is helpen we bij de wederopbouw. Speciale aandacht gaat dan naar trainingen voor boerinnen, zodat ze beter bestand zijn tegen extreem weer. Maar actie tegen klimaatverandering is essentieel. Deze grote ramp moet overheden, zoals die van Nederland, wakker schudden om de klimaatdoelen snel te gaan halen. Daarom blijft ActionAid campagne voeren en aandacht vragen voor een duurzaam klimaatbeleid en beschermende maatregelen voor mensen in ontwikkelingslanden.
Pagina aangepast op 9 juli 2019