Home - Doe mee - Campagnes - Cycloon raast door Zuidelijk Afrika

Ravage in Zuidelijk Afrika na cycloon Idai

Majiva Mangweva (32) uit Zimbabwe verloor tijdens de overstromingen als gevolg van cycloon Idai haar moeder en drie kinderen. © Takaitei Bote/ActionAid

Cycloon Idai kwam op 14 maart aan land en liet een spoor van vernieling achter in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort, uit elkaar gerukt of staan onder water. Grote gebieden zijn daardoor van de buitenwereld afgesloten. Het dodental staat op ruim 750, maar er wordt gevreesd voor duizenden dodelijke slachtoffers.

Onze collega’s van ActionAid Mozambique, Zimbabwe en Malawi werken keihard samen met lokale partners om hulp te bieden, ook in de zeer moeilijk bereikbare gebieden. Er is dringend meer hulp nodig om meer mensen te bereiken. 

 • > 750

  dodelijke slachtoffers eiste de cycloon

 • 3 mln

  mensen zijn getroffen

 • 400.000

  mensen raakten hun huis kwijt

Geef vandaag nog om slachtoffers van enorme natuurrampen te helpen >>

Wanhoop in de getroffen gebieden

De situatie is kritiek. “Mensen hebben geen eten, water of medicijnen en het aantal doden stijgt,” vertelt onze collega Marcai Cossa van ActionAid Mozambique. “Wanhopige mensen staan op daken van gebouwen om gered te worden. Reddingsmedewerkers zijn bang dat er niet genoeg middelen zijn om iedereen te helpen. De zwaarst getroffen gebieden zijn afgesloten van de rest van de wereld, zonder stroom of een manier om te communiceren. Deze verschrikkelijke situatie wordt verergerd door de aanhoudende regen.”

Langetermijngevolgen

De gevolgen van de cycloon zullen nog lang merkbaar blijven. Bewoners van veel van de getroffen gebieden zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van landbouw, maar hun gewassen zijn door de overstromingen weggespoeld. Als ze de directe gevolgen van de cycloon overleven hebben zullen ze te kampen krijgen met voedseltekorten. Daarom is het essentieel om al snel plannen te maken voor de wederopbouw.

Klimaatverandering

Door het veranderende klimaat, komen natuurrampen zoals cycloon Idai, steeds vaker voor. Deze cycloon laat zien dat mensen in ontwikkelingslanden, die het minst aan klimaatverandering hebben bijgedragen, er het hardst door worden geraakt. Zij zijn de eersten die de gevolgen van de klimaatcrisis moeten dragen en hebben de minste middelen om zich erop voor te bereiden of te herstellen.

ActionAid komt nu in actie om noodhulp te verlenen aan slachtoffers. Maar wanneer de hoogste nood voorbij is helpen we bij de wederopbouw. Speciale aandacht gaat dan naar trainingen voor boerinnen, zodat ze beter bestand zijn tegen extreem weer. Maar actie tegen klimaatverandering is essentieel. Deze grote ramp moet overheden, zoals die van Nederland, wakker schudden om de klimaatdoelen snel te gaan halen. Daarom blijft ActionAid campagne voeren en aandacht vragen voor een duurzaam klimaatbeleid en beschermende maatregelen voor mensen in ontwikkelingslanden.

Cycloon Idai richt een ravage aan in Mozambique, Zimbabwe en Malawi
Bijna 800.000 mensen zijn getroffen door de overstromingen, waarvan naar schatting 76.000 mensen van huis en haard verdreven zijn. © EPA-EFE/ANDRE CATUEIRA

ActionAid komt in actie

 • Samen met onze lokale partnerorganisaties zorgen we in Mozambique, Zimbabwe en Malawi voor voedsel, water en tijdelijk onderdak. Daarbij gaat onze aandacht uit naar hulp in afgelegen gebieden, waar hulp anders te laat komt.
 • Speciale aandacht gaat uit naar vrouwen en kinderen, die bij natuurrampen meer kans lopen om het niet te overleven. Daarom werken we nauw samen met vrouwen die inventariseren wat er nodig is en die de verdeling van de hulpgoederen op zich nemen.
 • Wanneer de hoogste nood voorbij is, werken we samen met bewoners van de getroffen gebieden aan langetermijnoplossingen. Tegelijkertijd blijven we actief campagne voeren voor een duurzaam en eerlijk klimaatbeleid. Dat is van levensbelang voor miljoenen mensen in ontwikkelingslanden.

Pagina aangepast op 9 juli 2019