Home - Doe mee - Campagnes - Safe spaces

Hoe de coronacrisis ook een geweldscrisis werd

Het coronavirus houdt ons nog altijd in zijn greep. Ook aan de andere kant van de wereld drukt het virus onverminderd een zware stempel op het dagelijkse leven, en niet alleen als het gaat om werk of gezondheid. Geweld tegen vrouwen is door de crisis schrikbarend toegenomen. ActionAid deed onderzoek en de resultaten zijn stuitend.
  • 1 op de 3

    vrouwen kreeg vóór de coronapandemie al te maken met geweld.

  • 2x

    meer meldingen van seksueel en huishoudelijk geweld in Oeganda sinds het begin van de pandemie.

  • 983%

    steeg het aantal geweldsmeldingen in Bangladesh sinds het begin van de pandemie.

Stop geweld tegen vrouwen

Steun ons werk met een gift >>

Sahan vluchtte uit Myanmar, en woont nu met duizenden andere Rohingya in het vluchtelingenkamp Cox's Bazar in Bangladesh. © Fabeha Monir/ActionAid

Onder andere in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar in Bangladesh, waar bijna een miljoen gevluchte Rohingya leven, is geweld een groot probleem. Dit komt bovenop de al bestaande problemen: een tekort aan voedsel, drinkwater en medicijnen, en de dreiging van COVID-19.

Meer geweld door spanningen

Meer dan 70% van al het geweld tegen vrouwen, vindt plaats in de huiselijke sfeer. Ook in het Rohingya-vluchtelingenkamp gaat het in bijna alle gevallen om geweld door een partner. De oorzaken hiervan zijn toegenomen spanningen en het wegvallen van sociale netwerken, zoals familie. Tegelijk moeten voorzieningen zoals blijf-van-mijn lijfhuizen vaker de deuren sluiten vanwege het risico op besmettingen.

Gevangen in je eigen huis

In veel van de landen waar ActionAid werkt zijn vrouwen beperkt in hun bewegingsruimte buitenshuis. Ze mogen niet zonder begeleiding de deur uit of voelen zich minder veilig op openbare plekken, die vaak gedomineerd worden door mannen. Ook in vluchtelingenkampen voelen vrouwen zich vaak onveilig. Door de coronacrisis en lockdowns blijven vrouwen nóg vaker binnen, wat het risico op huiselijk geweld aanzienlijk vergroot.

Geen stem in besluitvorming

Als vrouwen zich terugtrekken, zijn ze automatisch minder betrokken bij de aanpak van de crisis. Terwijl er juist dan, wanneer bestaande structuren wegvallen en alles opnieuw moet worden opgebouwd, belangrijke beslissingen worden genomen. Zoals de verdeling van hulpgoederen, de plaatsing van extra waterpunten en – na een verwoestende ramp – de wederopbouw van scholen en ziekenhuizen. Het is daarom essentieel dat vrouwen hun rol binnen de noodhulpverlening (kunnen) opeisen en worden betrokken bij openbare besluitvorming

Help vrouwen beschermen >>

Dit doet ActionAid:

ActionAid's Women Safe Spaces zijn de plek om op adem te komen voor vrouwen die onder de moeilijkste omstandigheden moeten overleven. Vrouwen kunnen hier:

  • geweldsincidenten rapporteren, medische en psychische hulp krijgen en in alle rust borstvoeding geven.

  • terecht voor informatie en voorlichting over vrouwenrechten, huiselijk geweld en het coronavirus.

  • trainingen in leiderschap en ondernemerschap volgen, die met maatregelen ook tijdens de crisis doorgaan.

Anowara vluchtte uit Myanmar en verblijft nu in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar:

Anowara bezoekt de Women Safe Spaces van ActionAid regelmatig. Ze vertelt: “Ik vind het een fijne plek, want het is veilig, ik ontmoet er andere vrouwen en ik kan er terecht voor advies en voorlichting over het coronavirus. Ook heb ik er mondkapjes leren maken. Ik geef ze aan mijn kinderen en de mensen om me heen, en de resterende mondkapjes verkoop ik. Met dat geld kan ik weer thee en ontbijt kopen voor mijn kinderen. Het voelt ook goed dat ik zelf iets kan maken en daarmee geld verdien. Ik ben erg dankbaar voor deze plek.”