Home - Doe mee - Campagnes - Sterke meiden, sterke toekomst

Met vrouwenrechten kun je niet vroeg genoeg beginnen

© Jennifer Huxta/ActionAid
De zomervakantie staat voor de deur. Dat doet ons stilstaan bij de miljoenen meisjes die niet naar school kunnen. Zij worden vaak thuisgehouden om te helpen in het huishouden, om uitgehuwelijkt te worden of omdat de weg naar school niet veilig is. Te veel meisjes maken dit mee. Dit moet anders. Toch? >>
  • 161 mln

    meisjes wereldwijd gaan niet naar de basisschool

  • 1 op de 2

    schoolgaande meisjes maakt de basisschool niet af

  • 15%

    stijgt het inkomen gemiddeld van een meisje per afgerond schooljaar

Huishouden versus onderwijs

Het is geen toeval dat meisjes minder vaak naar school gaan dan jongens. Als er financieel slechts ruimte is om één kind naar school te sturen, gaat meestal de oudste zoon. Dochters worden vaak thuis gehouden om te helpen in het huishouden of voor jongere broertjes en zusjes te zorgen. Een andere reden om een meisje voortijdig van school te halen, is om haar uit te huwelijken.

Een onveilige omgeving

Ook veiligheid op school kan een reden zijn om te stoppen. Er kan sprake zijn van (seksuele) intimidatie, gebrekkige sanitaire voorzieningen of een onveilige route naar school toe. Dit gevoel van onveiligheid werkt vaak door in hun verdere leven. Angst voor geweld wordt als normaal gezien, en vrouwen weten soms niet dat er wetten bestaan om hen te beschermen.

Achtergestelde positie

Gebrek aan onderwijs leidt tot een verminderde kans op betaald werk en een gebrek aan zelfvertrouwen. Meisjes groeien op met het idee dat hun mening er niet toe doet en ze geen controle hebben over hun eigen leven. Ze zijn ook niet bekend met hun rechten en al helemaal niet met hoe ze deze kunnen opeisen. Het gevolg is minder vrouwen in leidinggevende posities en in de politiek. Hierdoor sluit beleid en wetgeving vaak niet goed aan op de behoeften van vrouwen.

Er zijn nog te veel plekken op de wereld waar vrouwen en meisjes niet naar school kunnen. Steun meisjes wereldwijd >>

Meisjes de hoofdrol

Zeinab (10) gaat naar een Girls Club in Tanzania. “We leren over onze rechten, zoals het recht op inspraak en onderwijs. Ook bespreken we problemen, zoals geweld, of we schrijven erover en stoppen dat in een soort ideeënbus. Dat is heel fijn.” Over haar toekomst heeft Zeinab al een helder idee: ze wil lerares worden. Ook haar moeder is enthousiast over de Girls Club: “De meisjes vertellen aan de rest van het dorp wat ze leren. De Girls Club maakt echt een verschil voor meisjes en vrouwen.”

© Rachel Palmer/ActionAid

Wat doet ActionAid

ActionAid wil dat vrouwen gelijke kansen krijgen, zich veilig voelen en actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dat begint bij zelfverzekerde, goed ingelichte jonge vrouwen die op de hoogte zijn van hun rechten. De kracht van onze Girls Clubs:

  • Voorlichting en training over vrouwenrechten, het belang van onderwijs en seksuele voorlichting.

  • Een veilige plek om ervaringen te delen, problemen te bespreken en steun bij elkaar te vinden.

  • De mogelijkheid om samen op te staan tegen geweld en discriminatie, de juiste autoriteiten in te schakelen en gerechtigheid te eisen.

  • De kans om meer zelfvertrouwen en leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen.