Home - Doe mee - Campagnes - Vrouwen & onbetaalbare inflatie

Inflatie door het dak


Vrouwen weer het hardst geraakt!

De prijzen gaan door het dak: van eten, onderwijs, water, benzine en alles wat het leven mogelijk maakt. Wereldwijd slaan moeders zelf een maaltijd over, zodat hun kinderen kunnen eten. Meisjes worden van school gehaald of soms zelfs uitgehuwelijkt om zo de kosten van het levensonderhoud te drukken. Vrouwen in Haïti moeten lapjes stof in plaats van maandverband gebruiken omdat de prijs daarvan met 159% is gestegen. De wereldwijde inflatie raaktons allemaal en vrouwen in het mondiale Zuiden bovenal. Zij dragen de zwaarste lasten van een economisch systeem dat niet naar hen omkijkt.

Inflatie in getallen

  • 83%

    De prijs van maandverband is met 83% gestegen

  • 2x

    De prijs van brood is verdubbeld

  • 98%

    Zelfs de prijs van water is bijna dubbel zo hoog

Kom in actie »

Crisis na crisis

Extreme droogte of juist overstromingen, de oorlog in Oekraïne en niet te vergeten, de naweeën van de coronacrisis: crisis na crisis stapelde zich de afgelopen jaren op. En de prijzen stapelden mee. Oogsten mislukken door klimaatrampen waardoor voedsel duurder is geworden. Het verschepen en importeren van producten werd belemmerd door de coronacrisis, met inflatie als gevolg. Sinds de oorlog in Oekraïne is graan uit zowel Oekraïne als Rusland steeds moeilijker verkrijgbaar, met opnieuw prijsstijgingen als gevolg. Ons nieuwste onderzoek laat zien dat in bijvoorbeeld Zimbabwe de prijs van een brood met 200% is gestegen vergeleken met vorig jaar. De inkomens daarentegen daalden met gemiddeld 23%. De gevolgen zijn schrijnend: essentiële levensmiddelen zijn voor velen inmiddels onbetaalbaar.

Vrouwen dragen de zwaarste lasten

Door de geldzorgen groeien spanningen ook binnenshuis. Steeds meer vrouwen krijgen te maken met huiselijk geweld. De nood is zelfs zo hoog dat vrouwen zich gedwongen voelen om met sekswerk de eindjes aan elkaar te knopen, met alle gevaren van dien. Daarnaast wordt van vrouwen vaak verwacht dat zij als eerste een maaltijd afstaan als er te weinig te eten is en worden meisjes bij gebrek aan geld eerder van school gehaald of zelfs uitgehuwelijkt. Deze prijzencrisis zal daardoor nog generaties lang te voelen zijn.

Shazida Khatun uit Bangladesh heeft haar eigen winkel. “Sinds 2020 zijn alle prijzen, inclusief die van medicijnen, keihard gestegen,” vertelt ze. “Veel leveranciers gooien hun prijzen omhoog. Als ik nieuwe producten moet kopen, moet ik daarvoor een steeds hogere prijs betalen. Dat betekent dat ik ze zelf ook voor meer geld moet verkopen. Soms leidt dit tot argumenten met klanten, maar anders kan ik mijn producten niet verkopen. Het is moeilijk om te leven momenteel. Als de prijzen omhoog blijven gaan, wordt het leven enorm zwaar voor ons allemaal.”

Shazida vertelt hoe anders de situatie was 5 jaar geleden, toen ze haar winkel opende. Het is warmer, cyclonen zijn verwoestender en boeren worstelen om nog maar iets te laten groeien. “Mensen zijn nu begonnen om hun gewassen eerder te oogsten uit angst voor overstromingen. De laatste goede oogst was 7-8 jaar geleden. Tijdens de laatste overstroming kon ik niet eens één zaailing met me meenemen. Alle gewassen werden beschadigd. Iedereen in mijn dorp voelde deze zelfde tragedie.”

Nihab Rahman / ActionAid

Actie is nu nodig

Hoewel inflatie, oorlog en de klimaatcrisis het leven steeds moeilijker maken, kan het anders. Onderzoek wijst uit dat een overstap naar klimaatbestendige landbouw vrouwen perspectief biedt. Zo heeft Ngozi Agbowe uit Nigeria (op de afbeelding bovenaan deze pagina) via ActionAid een training over duurzame landbouw kunnen volgen. “Daardoor heb ik ondanks de overstromingen toch wat eten kunnen verbouwen,” vertelt ze. “Dat scheelt enorm. Ik moedig iedereen in de buurt aan om op deze manier de grond te bewerken!”

Daarnaast moedigen we samen met de getroffen gemeenschappen overheden aan om minder afhankelijk te worden van geïmporteerd voedsel. Door nationale en regionale voedselreserves te creëren, bijvoorbeeld. Zo kunnen enorme prijsstijgingen door situaties ver buiten het land beter in de hand gehouden worden.

Dit verschil maakt jouw steun

  • Dankzij donateurs kunnen we training en ondersteuning in klimaatbestendige landbouw aanbieden, zodat er voldoende eten is. Zelfs in tijden van extreme droogte of overstromingen.

  • Donaties maken directe hulp mogelijk wanneer dat nodig is, door het uitdelen van voedsel- en hygiënepakketten.

  • Onze donateurs helpen campagnes op lokaal, nationaal én internationaal niveau te realiseren, zodat overheden in de toekomst beter bestand zijn tegen crisissituaties die acute prijsstijgingen veroorzaken.