Home - Doe mee - Campagnes - Women’s Rights Challenge 2020

Doe mee met de Women's Rights Challenge


Maak je sterk voor vrouwenrechten 💪
Geraldine Kemper, ambassadeur ActionAid: “Ik kijk ernaar uit om me samen met ActionAid sterk te maken om de positie van vrouwen verbeteren.” © Principles of Light/ActionAid
Geweld tegen vrouwen is nog altijd een van de grootste mensenrechtingenschendingen ter wereld. Maar liefst 35 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een vorm van geweld, zoals mishandeling of seksueel misbruik. En door de coronacrisis is dat aantal alleen maar toegenomen. Zo verdubbelde het aantal geweldsmeldingen in Oeganda sinds het begin van de crisis. En in Bangladesh zagen we zelfs een stijging van 983 procent!
Daarom organiseert ActionAid voor het tweede jaar op rij de Women’s Rights Challenge. Zo vragen we aandacht voor dit probleem en zamelen we tegelijk geld in voor projecten die de positie van vrouwen verbeteren. Vanaf 1 november trainen we iedere dag, om op 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – 35 push-ups te doen. Een flinke uitdaging, maar samen gaat het ons lukken!  Doe je mee? >>
Geraldine Kemper
Abbey Hoes
Marloes Coenen
Awura Abena
Marije Boomsma
Milou Deelen
Cathelijne Blok
Women’s Rights Challenge
Push-ups
Pushup
Challenge
Vrouwenrechten
Geweld
35

Geweld: vernederend en onderdrukkend

Geweld tegen vrouwen is een van de meest voorkomende mensenrechtenschendingen. Het kent vele vormen: verkrachting tot meisjesbesnijdenis en van huiselijk geweld tot uithuwelijking. Maar ook simpelweg de angst voor geweld, bijvoorbeeld op straat, kan  grote gevolgen hebben voor vrouwen. Ze zien daardoor af van school of werk, en worden beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden.

Kom in actie voor vrouwenrechten

Meld je nu aan

Marie >

Marie uit Liberia

Geweld is in Liberia nog steeds aan de orde van de dag. Maar liefst 40 procent van de vrouwen heeft in haar leven een geweldsincident gemeld. Om die reden werd Marie Clark (28) uit Liberia in 2016 een actief lid van de National Rural Women Structure, een lokale partnerorganisatie van ActionAid die zich richt op het versterken van de positie van vrouwen. Zo kunnen vrouwen zelf opstaan tegen geweld en hun rechten claimen bij de (lokale) overheid.

Steun Marie

Manu >

Manu uit Ghana

In Ghana krijgt maar liefst 94 procent (!) van de meisjes en vrouwen te maken met geweld. Op zichzelf al een schokkend percentage, maar het belemmert jonge meisjes ook om zich te ontwikkelen en een beter bestaan op te bouwen. ActionAid traint lokale vrouwen én mannen om dit probleem aan te pakken. Eén van hen is Manu. Ze gaat naar huizen, scholen, moskeeën en kerken om voorlichting te geven over de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. “Het is moeilijk om geweld bespreekbaar te maken; mensen zwijgen er liever over,” zegt ze. “Maar de afgelopen jaren hebben we veel bereikt. Dat motiveert mij. Bijvoorbeeld als ik ouders ervan kan overtuigen om hun dochter naar school te sturen.”

Steun Manu

Wangu >

Wangu uit Kenia

Wangu is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation, een partnerorganisatie van ActionAid in Nairobi. In 2002 werd ze gewelddadig verkracht. Een traumatische ervaring, die nog pijnlijker werd toen de politie niets met haar aangifte deed. Wangu wilde niet langer in angst leven en richtte een stichting op, waarmee ze geweld tegengaat en hulp biedt aan slachtoffers. “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer worden van verkrachting, en niet weten dat de daders daarvoor kunnen worden gestraft,” vertelt Wangu. “Door middel van voorlichting, training en psychische en medische hulp, geven we vrouwen hun eigenwaarde en zelfvertrouwen weer terug.”

 

Steun Wangu

Anawora >

Anawora uit Bangladesh

Anowara vluchtte uit Myanmar en kwam terecht in een Rohingya-vluchtelingen kamp. Een onzeker bestaan op een overbevolkte plek. De dreiging van geweld tegen vrouwen was altijd al groot en is door de coronacrisis alleen maar toegenomen. Anowara vertelt: “Ik kom veel in de Shanti Khana (‘plek van vrede’, ActionAid’s Women’s Safe Space – red.). Het is een veilige plek voor vrouwen om bij elkaar te komen en waar we terecht kunnen voor advies. Voor kinderen is er een speelkamer. We hebben er voorlichting gekregen over het coronavirus en mondkapjes leren maken. Ik geef ze aan mijn kinderen en de mensen om me heen, en de resterende mondkapjes verkoop ik. Met dat geld kan ik weer thee en ontbijt kopen voor mijn kinderen. Het voelt ook goed dat ik zelf iets kan maken en daarmee geld verdien.”

Steun Anawora

De Challenge

Door mee te doen aan de challenge help jij mee om geweld tegen te gaan. Vanaf 1 november werken we toe naar 35 push-ups. Pittig, maar personal trainer Loraine loodst je er doorheen met een compleet trainingsschema én video’s die je thuis, of in de sportschool kunt volgen. Zo ben je op 25 november helemaal klaargestoomd om die 35 push-ups te doen. Op die dag – de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen – gaan we ons allemaal 35 keer opdrukken. Dit kan je filmen en op je actiepagina zetten zodat jouw sponsoren kunnen zien dat je het gehaald hebt, maar er komt ook een online event waar je aan mee kan doen. Hierover binnenkort meer!

Voor jezelf en een ander

De challenge is het perfecte moment om fitter en sterker te worden. Fysiek, maar ook mentaal door de pittige uitdaging die 35 push-ups zijn. Uiteraard doe je niet alleen voor jezelf mee. Je haalt tegelijk geld op voor de projecten van ActionAid en steunt daarmee dappere vrouwen wereldwijd die in actie komen voor gelijke rechten. Hiervoor kun je vrienden, familie en collega’s vragen om je te steunen en zo geld inzamelen. Je bent in goed gezelschap, want ook onze ambassadeurs Geraldine Kemper, Marije Boomsma en nog veel meel anderen doen mee!

Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

Cookie-instellingen beheren

Jouw impact

Door mee te doen met de challenge draag je bij aan de volgende oplossingen:

  • We voeren campagne voor betere wetgeving die vrouwen beschermt tegen geweld thuis, onderweg en op het werk.

  • We doen onderzoek naar de oorzaken van geweld en dragen oplossingen aan.

  • We geven trainingen zodat vrouwen weten wat hun rechten zijn en hoe ze onrecht kunnen aanpakken.

  • We bieden veilige opvang waar dat nodig is.

Liever doneren?

Wil je niet meedoen, maar vind je wel dat 35% veel te veel is? Dan kun je ook een donatie doen. Jouw steun is onmisbaar om geweld tegen vrouwen de wereld uit te helpen.