van de bevolking leeft onder de armoedegrens
van de bevolking heeft niet genoeg te eten
van de bevolking loopt risico getroffen te worden door een natuurramp
Verder zijn corruptie en landroof een groot probleem in Haïti. Uit het ActionAid-rapport ‘Building Back Better?’ bleek dat meer dan 170 miljoen dollar van het USAID-budget dat na de aardbeving in 2010 beschikbaar werd gesteld, i gebruikt om het Caracol industrieterrein te financieren. Dit werd gebouwd op vruchtbare landbouwgrond in het noorden van Haïti, ver bij het rampgebied vandaan. In totaal hebben 366 families en 720 mensen hierdoor hun land en hun bestaan verloren. Ze kregen slechts een paar dagen van tevoren te horen dat ze weg moesten. Het industrieterrein leverde bij lange na niet het beloofde aantal banen op, en de bevolking profiteerde minimaal.
Nadège (33) uit Haïti volgde na de aardbeving in 2010 een leiderschapstraining van ActionAid. Nu is ze coördinator bij een van onze Women Friendly Spaces, een noodopvang waar gelet is op de behoeften en veiligheid van vrouwen en kinderen.
“Dankzij de training wist ik precies wat ik moest doen na orkaan Matthew,” vertelt ze. “Zo heb ik geholpen bij de distributie van hulpgoederen en zag ik erop toe dat dit eerlijk gebeurde. Inmiddels help ik vrouwen een nieuw bestaan op te bouwen en bij het vinden van een broodwinning, want door de ramp zijn veel bezittingen verloren gegaan. We helpen ze bijvoorbeeld met zaden, zodat ze voedsel kunnen verbouwen en hun kinderen weer te eten kunnen geven.”
Nadège wil een inspiratie zijn voor andere vrouwen: “Ik probeer zoveel mogelijk vrouwen te mobiliseren en te leren wat ze moeten doen bij een ramp. Zo kunnen we snel en effectief reageren.”
zijn na orkaan Matthew geholpen met een combinatie van voedsel, onderdak, hygiëne pakketten, schoolpakketten, leningen voor de landbouw en bescherming voor vrouwen in de Women Friendly Spaces. Verder werden 1919 kinderen na orkaan Matthew ondersteund met psychosociale zorg om traumatische ervaringen, zoals het verlies van familie, te verwerken.
zijn bereikt met noodhulp na de aardbeving van 12 januari 2010 met voedsel, onderdak en hygiëne pakketten.
In 2010 raakten bijna 4.000 Haïtiaanse boeren hun land (en inkomsten) kwijt aan een grote investeerder. Met ondersteuning van ActionAid dienden zij een klacht in bij de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank. Met succes! Eind 2018 werd bekend dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank de schade voor het bouwen van de door hen gefinancierde Caracol Industrial Park moet compenseren.
ActionAid is sinds 1996 actief in Haïti. De projecten worden gecoördineerd door het lokale kantoor en uitgevoerd door lokale partners. Een belangrijke lokale partner in de campagne tegen landroof is bijvoorbeeld het Je Nan Je-platform.
Pagina aangepast op 2 juli 2019